Apartamente noi vs. apartamente vechi

Publicat la 13.05.2013 / Trimite unui prieten / Printeaza / Share

Atunci cand te hotarasti sa te muti intr-o locuinta noua, alegera dintre un imobil nou si unul vechi este primul lucru la care trebuie sa te gandesti serios. Contextul economic actual indeamna la orientarea catre un apartament mai vechi in favoarea unuia situat intr-un complex rezidential abia construit, fapt impulsionat pana acum si de conditiile programului „Prima Casa”.

apartamente de vanzare bacau

Cu toate acestea, avantajele oferite de un apartament nou au devenit foarte atragatoare in situatia in care vanzarea unui apartament s-a transformat intr-un proces de lunga durata, de pana la 8 luni, comparativ cu 2 luni cat dura vanzarea unei locuinte inainte de 2008. Cu alte cuvinte, potentialii cumparatori cantaresc mult mai bine oferta de pe piata imobiliara si nu se grabesc sa investeasca. Astfel, in multe cazuri, alegera unei locuinte noi este determinata de o viziune pe termen lung, dar si de ofertele din ce in ce mai tentante ale dezvoltatorilor imobiliari locali.

Apartamentele noi reprezinta o optiune pentru familiile tinere, care prefera sa achizitioneze un apartament ce beneficiaza de finisaje moderne si de dotari noi, decat sa investeasca in renovarea unei locuinte vechi. Chiar si asa, „multi dezvoltatori care au ales sa construiasca la nivelul judetului Bacau, nu au avut in vedere situatia pietei la nivel local, iar preturile propuse de acestia sunt multe peste posibilitatile financiare ale cumparatorilor. Compartimentarea locuintelor de asemenea in multe situatii nu este atragatoare datorit spatiului redus comparativ cu apartamentele vechi, iar mentalitatea conform careia <<blocurile ceausiste sunt mai bune<< specifica unora constituie  principalii factori care nu plaseaza inca locuintele noi pe primele pozitii in Bacau, spre deosebire de alte regiuni din tara” explica Cristi Ostap, consilier imobiliar la PROHOUSE.

Intr-adevar, daca in alte zone considerentul care influenteaza decizia de cumparare este numarul de camere, urmat de pret, in Bacau pretul este in continuare principalul factor decisiv.

In concluzie, ansamblurile rezidentiale au avantaje importante, dar se pare ca acestea nu sunt considerate o optiune pentru majoritatea. Apartamentele mai vechi in schimb,  sunt in continuare cele mai cautate datorita preturilor si a ofertei mai vaste privind compartimentarea, zona sau etajul.