Avantajele caselor din lemn
In ultima perioada preferintele romanilor in materie de case s-au orientat catre structurile din lemn dupa modelul american sau canadian. Acestea castiga tot mai mult teren datorita costurilor mai scazute dar si a timpului rapid de executie, fiind de asemenea o alegere prietenoasa in raport cu mediul.
Casutele din lemn sunt adesea construite drept resedinte de vacanta sau de weekend in mijlocul naturii, departe de zgomotul cotidian. In judetul Bacau, cele mai cautate astfel de zone sunt Podis, Luncani, Izvorul Berheciului sau Poiana Sarata unde foarte multi bacauani au ales sa isi petreaca verile si timpul liber.
Pe langa avantajele cele mai evidente a costurilor scazute si a timpului scurt de finalizare presupuse de ridicarea unei case de lemn, acestea sunt totodata bune izolatoare termice. Astfel, vara temperatura se mentine in limite mai mult decat acceptabile in interior, iar iarna, pierderile de caldura se reduc cu aproximativ 30-40% datorita lemnului. Casele cu structura din lemn beneficiaza de o tehnologie aparte denumita metoda sandwich. In acest fel, se asigura un consum redus de energie atat in timpului sezonului cald cat si pe perioada iernii.
Lemnul este un material flexibil ceea ce face ca aceste locuinte sa fie rezistente la cutremure de peste 8.00 grade pe scara Richter. Tot din acest motiv, spatiul din interior devine usor de modificat, iar traseul cablurilor si a conductelor este mai usor de prevazut.
Un alt avantaj al structurilor din lemn este adaptabilitatea. Fiind usoare, acestea pot fi ridicate chiar si pe terenuri nisipoase sau mai slabe, iar contrar aparentelor, durata de viata a unei case de lemn poate depasi cu usurinta 100 de ani.
Cea mai mare temere legata de astfel de locuinte este cea reprezentata de potentiale incendii. Desi pare verosimil la o prima vedere, aceasta nu este nimic mai mult decat o prejudecata deoarece lemnul folosit la constructie este supus unui proces prin care devine complet ignifug, iar in cazul unui incendiu, jarul provenit de la arderea materialului se stinge mult mai repede.
Lemnul, spre deosebire de caramida de exemplu, este un material care respira si este in consecinta mai sanatos. Acesta beneficiaza de un grad mai mare de ventilatie si reduce riscul aparitiei igrasiei sau a condensului.
Asadar, daca ravniti la o resedinta de vacanta sau daca doriti sa va construiti o locuinta cu un buget decent, o locuinta din lemn ar putea fi cea mai buna solutie.