Bun Venit in 2014- Previziuni Imobiliare

Publicat la 07.01.2014 / Trimite unui prieten / Printeaza / Share

Anul 2013 a marcat, din perspectiva imobiliara, o perioada destul de tulbure, caracterizata de un dezechilibru dintre cerere si oferta, cea dintai fiind mult sub oferta existenta pe piata. Chiar si asa, conform Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara ( ANCPI), in primele 11 luni ale anului trecut s-a semnalat o crestere a numarului total de tranzactii imobiliare la nivel national. Astfel, 2013 a gazduit cu 15.6% mai multe tranzactii fata de anul precedent, adica cu 746.746 mai multe astfel de operatiuni.

Aceasta statistica deschide tendinta pentru anul 2014 si poate oferi o imagine asupra felului in care piata imobiliara va evolua in urmatoarele luni. Tendinta generala a anului imobiliar precedent a fost data de scaderea preturilor pe toate sectoarele, cu precadere in cazul vanzarilor si mai putin pregnant in privinta inchirierilor.

DSC00025

Este aproape cert ca si anul acesta, ne vom confrunta cu aceeasi situatie de coborare a preturilor si de adaptare constanta la conditiile economice actuale. Este foarte probabil insa, ca in 2014 cererea sa se deblocheze deoarece multi dezvoltatori imobiliari au gasit oportunitati de investitie anul trecut, iar noile ansambluri construite sau cele pe cale de a fi finalizate au devenit din ce in ce mai atragatoare ca pret si dotari. Aceasta oferta poate determina un usor declin a cererii pentru apartamentele vechi, deoarece preturile sunt similare, iar conditiile oferite mult mai bune in cazul locuintelor noi.

Inflexiunile de pe piata imobiliara sunt date si de conditiile de creditare existenta in acel moment. Anul trecut a fost marcat usor negativ de conversia in moneda nationala a creditului Prima Casa, cel putin pentru perioada de inceput cand a contat foarte mult perceptia psihologica asupra transformarii. Cu toate acestea, reducerile BNR aplicate politicii monetare au incurajat contractarea acestor credite, care momentan au costuri foarte asemanatoare cu imprumuturile in euro.

Prima Casa in 2014 detine potentialul de a favoriza numeroase tranzactii imobiliare, mai ales ca romanii au avut timp sa se familiarizeze cu transformarea. Desi anul precedent au fost acordate mai putine credite ca in 2012, numarul acestora a ajuns la 24.500, conform Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, o suma incurajatoare, mai ales ca programul in lei a fost demarat din vara.

Experienta noastra in domeniul imobiliarelor si analiza asupra specificului anului trecut ne asigura intr-o mare masura ca anul 2014 va fi asemanator cu anul precedent, cu o usoara imbunatatire a fluxului imobiliar, determinata de cresterea cererii pentru sectorul rezidential, iar aceasta stabilitate este exact ceea ce ne-a lipsit de la debutul crizei economice pana acum.