O casa la rosu sau una la gri? Cum e mai avantajos?

Publicat la 11.06.2014 / Trimite unui prieten / Printeaza / Share

Am observat ca multi clienti care doresc sa achizitioneze o noua locuinta nu isi calculeaza realist bugetul intrucat nu cunosc diferentele de pret si implicit, de dotari dintre o casa la rosu si o casa la gri. Asadar, ne-am hotarat sa facem lumina in acest sens si sa va explicam caracteristicile ambelor tipuri de locuinte.

Casa la gri

O casa la gri costa cu aproximativ 10% mai ieftin decat o casa la cheie deoarece nu are executate finisajele interioare. Cu toate acestea, casa este tencuita, are instalatiile electrica, de apa si de gaz trase si beneficiaza de tamplarie termoizolanta. Astfel, noul proprietar poate alege ce tipuri de finisaje doreste si calitatea acestora. Acesta poate sa opteze pentru ce tip de parchet, gresie sau faianta prefera, de o calitate medie sau superioara fara a fi nevoit sa accepte materialele propuse de dezvoltator sau de vechiul proprietar.

DSC05729

Avantajul principal in alegerea unei case la gri este ca noul proprietar are liberatea de a renova casa dupa gustul sau si in functie de bugetul sau. Atentie insa, de multe ori o casa sau chiar un apartament la gri nu beneficiaza nici macar de dotarile minime sus mentionate si sunt vandute la un pret mult peste ceea ce ofera. De asemenea, atunci cand doriti sa achizitionati o casa la gri in locul uneia la cheia trebuie sa va planificati cu mare atentie bugetul deoarece lucrarile de finisare din interior sunt cele mai costisitoare, acaparand aproximativ 43% din costuri conform specialistilor in constructii.

Casa la rosu

Spre deosebire de casa la gri, casa la rosu nu are niciun fel de finisaj, aceasta fiind cea mai ieftina varianta. Acest tip de locuinta nu are acoperisul finalizat si nici instalatiile trase si este cu 30% mai ieftina decat o casa la cheie. Este evident ca avantajul sau principal este dat de pretul scazut si de posibiliatatea amenajarii dupa plac, iar limitarea sa cea mai mare este determinata de perioada indelungata necesitata pentru a finaliza lucrarile si de costurile care pot depasi bugetul prevazut initial.

image-5

Pe scurt, denumirile de „la gri” si „la rosu” exprima de fapt culorile generale ale acestor tipuri de case care stabilesc gradul lor de finisare. Asadar, inainte de a alege un anumit tip de locuinta, este indicat ca viitorul proprietar sa puna bine in balanta costurile necesare amenajarii dupa plac si costul total al unei case la cheie si sa stabileasca daca lipsa finisajelor este intr-adevar mai avantajoasa pe termen lung.