Certificatul energetic va deveni esential in incheierea tranzactiilor imobiliare
Documentatia necesara incheierii unei tranzactii imobiliare presupune numeroase procedee legale, destul de laborioase, care trebuie urmarite cu mare atentie pas cu pas. Printre toate aceste acte se regaseste si certificatul energetic care pana acum avea un rol mai mult informativ. Din acest an insa, certificatul energetic devine obligatoriu in cazul oricarei inchirieri sau vanzari, conform legii publicate in Monitorul Oficial.
Certificatul energetic este un document tehnic care stabileste performanta energetica a unei cladiri prin comparatie cu un standard stabilit printr-o metodologie. Prin acest act, cladirea este inacadrata intr-o clasa de performanta energetica si informeaza noul proprietar asupra consumului energetic si implicit asupra costurilor.
Odata cu noua lege, fiecare proprietar este obligat sa puna la dispozitia viitorului cumparator sau chirias o copie a certificatului energetic inainte de incheierea contractului, indiferent de tipul imobilului. In lipsa acestui document, orice contract este considerat nul, iar tranzactia nu se poate definitiva.
Este recomandat ca demersurile necesare obtinerii certificatului sa fie facute din timp deoarece acestea se pot prelungi pana la cateva saptamani, in functie de durata expertizei tehnice. Costurile pentru obtinerea documentului se incadreaza intre 250 si 600 lei si variaza in functie de tipul cladirii.
Aceste costuri vizeaza proprietarii, care le pot percepe drept o cheltuiala in plus, nu foarte necesara in momentul unei vanzari sau a unei inchirieri. Cu toate acestea, legea presupune si avantaje deoarece ceritifcatul informeaza exact asupra consumului pentru incalzire, apa calda, iluminat sau ventilatie, stabilind clasa energetica in care se incadreaza cladirea. In cazul cladirilor mai vechi, aceste detalii sunt foarte importante iar multi cumparatori nu sunt consitienti de potentialele probleme si costurile de intretinere ridicate in momentul semnarii contractului.
De asemenea, ceritificatul energetic poate fi un impuls pozitiv pe termen lung pentru dezvoltatori. Astfel, din ce in ce mai multe spatii comerciale si de birouri vor urmari sa se incadreze intr-o clasa energetic superioara, mai ales in contextul in care energia regenerabila devine din ce in ce mai importanta.