Cum selecteaza cumparatorii noua casa?

Publicat la 12.09.2014 / Trimite unui prieten / Printeaza / Share

In ultimii ani, cumparatorii au devenit tot mai atenti atunci cand au pornit in cautarea unei noi locuinte, impunandu-si criterii de selectie stricte. De aceea, proprietarii trebuie la randul lor sa se adapteze cerintelor si sa urmareasca cerintele cumparatorilor si specificul lor.

Asadar, cel mai important criteriu de selectie este pretul. Daca in perioada boom-ului imobiliar, pretul putea fi trecut pe plan secund, momentan, acesta dicteaza majoritatea tranzactiilor de pe piata. In aceasta situatie, vanzatorul trebuie sa adapteze pretul in functie de oferta generala si sa fie deschis spre negociere. De asemenea, cei care doresc sa isi vanda proprietatea trebuie sa ia in calcul implementarea programului de creditare „Prima Casa”, care a impus, prin conditiile acordarii creditului, un prag de 60.000 de Euro pe piata de apartamente. Astfel, daca in anii 2007-2008, un apartament cu 2 camere decomandate putea costa 70.000-80.000 Euro iar unul cu 3 camere aproximativ 100.000 Euro, astazi suma de 70.000 Euro nu mai este veridica si vandabila nici pentru un apartament cu 4 camere. In aceste conditii, vanzatorul trebuie sa fie in primul rand realist si sa nu isi supraevalueze locuinta.

DSC07166

Amplasarea proprietatii este un alt factor de selectie foarte important. Daca la americani, deviza „location, location, location” primeaza in alegerea unei locuinte, la noi aceasta se situeaza pe plan secund, imediat dupa pret. Desi in ultima perioada, ansamblurile rezidentiale noi, situate in zone nu tocmai centrale au reusit sa schimbe usor perspectiva, multi cumparatori prefera sa achizitioneze apartamente vechi, lipsite de imbunatatiri sau situate la etaje superioare numai pentru a locui intr-o zona considerata buna. Asadar, daca beneficiati de un apartament situat intr-o zona buna, asigurati-va ca promovati intens acest aspect si informati posibilii cumparatori despre avantajele locatiei. Daca dimpotriva, locuinta este amplasata la periferie sau intr-o zona mai prost cotata, adjustati pretul pentru a putea beneficia de cumparatori mai rapid.

Vechimea imobilului este un criteriu de care tot mai multi cumparatori au devenit foarte interesati. In acest sens, blocurile construite inainte de anii ’80 au inceput sa fie evitate de cumparatori, care prefera sa achiztioneze o locuinta mai costisitoare, situata intr-un bloc nou construit. Este evident ca si apartamente mai vechi isi gasesc, chiar daca mai greu, cumparatori, dar numai daca vanzatorii sunt dispusi sa negocieze si sa scada pretul pentru a putea concura cu celelalte oferte.

Suprafata si compartimentarea sunt aspecte care au cuvant important de spus in luarea deciziei finale de cumparare. Este clar ca oricine doreste sa achzitioneze o noua locuinta, urmareste un anumit nivel de confort, dictat cel mai adesea de suprafata si compartimentarea locuintei. Asadar, apartamentul cu 2 camere, cu o suprafata standard de 55 mp, atat in blocurile vechi, cat si cele noi este preferat de cumparatori, pe plan secund fii cel cu 3 camere.

Intretinerea imobilului desi poate parea un factor nesemnificativ, este important pentru fiecare cumparator, iar cheltuielile pe termen lung vor fi luate mereu in considerare. Astfel, apartamentele care beneficiaza de izolatie termica si de o performanta energetica crescuta primeaza in topul cumparatorilor, deoarece aceste imbunatatiri reduc semnificativ cheltuielile de intretinere. De asemenea, apartamentele dotate cu centrala termica sunt preferate celor racordate la CET sau debransate.

In final, pentru a putea vinde proprietatea intr-un timp scurt si la un pret satisfacator este bine de avut in vedere cerintele si criteriile de selectie ale cumparatorilor, dar si evolutia pietei de imobiliare in ansamblu.