De ce nu iti poti vinde proprietatea?
De-a lungul experientei noastre pe piata imobiliarelor, am intalnit numeroase cazuri in care multi vanzatori nu reuseau sa isi vanda proprietatile sau nu finalizau tranzactia cu succes, fiind in final total descurajati de tentativa lor, dar si de contextul imobiliar actual. Este adevarat ca piata imobiliara a cunoscut fluctuatii masive in ultima perioada si un oarecare dezechilibru determinat de instabilitatea economica, dar cu toate acestea, in multe situatii, aceleasi greseli ale proprietarilor au fost responsabile pentru insuccesul vanzarii.
In primul rand, tendinta generala a celor care doresc sa isi vanda proprietatilor este fixarea unui pret prea mare in raport cu puterea de cumparare si cu specificul bunului respectiv. Fiecare proprietar este atasat emotional de locuinta sa, sau chiar de spatiul sau terenul sau, dar in cazul unei vanzari, afectele nu fac decat sa creeze o imagine nerealista asupra proprietatii, ducand implicit la supraevaluarea acesteia.
Pretul unei proprietati depinde de un numar de factori, dar si de mecanismele pietei imobiliare din acel moment. Astfel, starea bunului respectiv, pretul cu care au fost vandute proprietati similare din aceleasi zone, dar si conditiile de creditare si puterea de cumparare isi pun amprenta in mod direct asupra pretului.
Un alt motiv des intalnit pentru care proprietarii se confrunta cu un refuz masiv din partea cumparatorilor este dat de modalitatea in care isi prezinta ofertele. Un apartament sau un spatiu neingrijit sau un teren care nu este pus in valoare in niciun fel, nu pot atrage cumparatorii, indiferent de convingerea cu care vanzatorul le prezinta beneficiile.
Prima impresie conteaza de fiecare data, iar in momentul in care potentialul cumparator nu este convins si prefera sa vizioneze si alte proprietati pana ia o hotarare, sansele de vanzare scad dramatic. Astfel, indiferent de tipul proprietatii, cosmetizarea acesteia in vederea evidentierii beneficiilor este esentiala pentru reusita.
A trecut demult perioada in care afisarea unui anunt de vanzare pe balcon atragea un numar suficient de cumparatori interesati. Traim in epoca internetului, iar strategiile de marketing au capatat noi valente, pe care numai un specialist le stapaneste. In prezent, site-urile specializate, platformele de socializare dar si publicitatea stradala si in presa, cresc semnificativ vizibilitatea, atragand asadar cat mai multe persoane interesate.
Optarea pentru servicii imobiliare specializate in aceasta situatie, va pot scuti de multe batai de cap, deoarece un specialist identifica cel mai bine punctele forte, dar si limitarile unei proprietati, alegand astfel modalitatea de promovarea cea mai potrivita.
In final, chiar daca proprietarul reuseste sa castige un cumparator, procedeele legale, documentatia necesara si dialogul cu diverse institutii, banci, asociatii de proprietari s.a.m.d pot incetini tranzactia sau chiar o pot suspenda in multe cazuri. Asadar, pentru o tranzactie rapida si sigura, asistenta specializata si pregatirea temeinica in acest domeniu fac diferenta, indiferent de tipul proprietatii. Atentie si in aceasta situatie insa, deoarece un consilier imobiliar mediocru poate face mult mai mult rau decat bine.