Etape importante ale vanzarii- stabilirea si negocierea pretului

Publicat la 17.07.2014 / Trimite unui prieten / Printeaza / Share

Desi in alte tari, locatia este principalul factor care influenteaza decizia de cumparare, la noi, pretul este in continuare cel care dicteaza majoritatea tranzactiilor. De aceea, elementele esentiale in vanzarea unei proprietati sunt stabilirea si negocierea pretului.

Primul pas- Stabilirea corecta a pretului

Atunci cand stabilim pretul, trebuie sa intelegem ca acesta este definit de piata imobiliara si ca nu poate fi fixat in urma evaluarii personale, adica subiective a locuintei. Principala greseala a celor care raman cu proprietatea blocata pe piata luni intregi este ca refuza consilierea specializata si isi supraevalueaza bunul.

Din pacate, pretul unui apartament nu ramane acelasi de-a lungul timpului, iar pretul initial de cumparare se poate modifica chiar dramatic odata cu trecerea anilor. In aceasta situatie, urmarirea ofertelor similare din zona este esentiala pentru stabilirea unei sume care sa atraga potentiali cumparatori.

DSC05348

De asemenea, noi ne sfatuim clientii sa tina cont de numarul de apeluri interesate primite si mai ales de numarul vizionarilor propriu-zise, pentru ca numai asa pot realiza daca se incadreaza corect pe piata si constituie o varianta pentru cererea actuala. In momentul in care proprietatea propusa spre vanzare nu se bucura de atentie, este evident ca pretul trebuie scazut.

O alta chestiune care poate bloca proprietatea pe piata este lipsa de vizibilitate. Astfel, promovarea intensa in toate mediile este esentiala pentru o vanzare cat mai rapida si pentru cresterea credibilitatii.

Este foarte important ca pretul sa nu fie modificat de prea multe ori intr-o anumita perioada de timp pentru a trece cu bine peste urmatoare etapa esentiala- negocierea finala. Daca proprietarul va modifica pretul de nenumarate ori, va da dovada de slabiciune, sau chiar de disperare, fiindu-i astfel mult mai dificil sa obtina pretul final dorit sau sa vanda proprietatea in timp util.

Al doilea pas- Negocierea pretului

Negocierea constituie un act de diplomatie, dar si de business care trebuie sa multumeasca partile implicate in tranzactie. In principal, negocierea se desfasoara in sensul scaderii pretului locuintei si tine cont de mai mult factori.

Vanzatorul si cumparatorul depind de aceleasi aspecte in momentul negocierii: nevoia mai mica sau mai mare a vanzatorului de bani, numarul de oferte de pret existente si durata de listare a proprietatii pe piata. Daca ambele parti reusesc in acest proces sa inteleaga nevoile celuilalt, negocierea ar trebui sa se incheie cu succes si cel mai important, sa fie corecta fata de toti cei implicati.

In aceasta situatie, oferta care depaseste concurenta este cea care castiga, iar aici, cumparatorul este cel care trebuie sa faca un efort in plus, daca doreste sa achizitioneze o proprietate valoroasa, care nu duce lipsa de propuneri.