Garantia Chiriasului- Un Drept Care Nu Trebuie Uitat

Publicat la 29.01.2014 / Trimite unui prieten / Printeaza / Share

Am intampinat multe situatii in care viitori chiriasi ce erau in cautarea unui apartament se plangeau de obligativitatea achitarii unei garantii, deoarece oricum nu reuseau niciodata sa recupereze acesti bani dupa incetarea perioadei de inchiriere. Aceasta conceptie este una fundamental gresita care ingreuneaza procesul de inchiriere si influenteaza negativ relatia dintre propietar si chirias.

Ap.-Bacau-11

In primul rand, garantia trebuie privita ca un drept comun, atat al proprietarului cat si al chiriasului. Este pe deplin justificabil ca proprietarul sa asigure eventuale stricaciuni, facturi lasate uitate sau neplata chirieri prin solicitarea unei garantii, la fel cum chiriasul este indreptatit sa primeasca acesti bani inapoi la parasirea apartamentului si in situatia in care nu a produs nicio paguba. Intr-adevar, nu sunt putine cazurile in care proprietarul pur si simplu refuza sa restituie acesti bani, de aici intervenind numeroase certuri si conflicte. Din fericire, aceste neplaceri pot fi usor evitate prin respectarea unor proceduri.

Fara existenta unui contract de inchiriere oficial, inregistrat la Administratia Fiscala, in care sa fie stipulata obligatia proprietarului de a returna garantia, chiriasul se poate gasi oricand in situatia de a nu primi suma platita. In lipsa unei baze legale, certurile si amenintarile nu au niciun temei si nu vor rezolva conflictul.

Existenta unui contract de inchiriere nu este suficienta atunci cand acesta nu cuprinde exact cazurile in care garantia acopera anumite cheltuieli. Asadar, trebuie specificat daca aceasta se foloseste in caz de stricaciuni sau plati restante si ca nu are niciun rol in cazul producerii unor pagube fara vina chiriasului, cum ar fi inundatii de la vecini, tevi sparte sau alte probleme incontrolabile.

Chiar daca beneficiati de un contract, nu inseamna ca puteti fi nesabuiti si neglijinti. Orice locuinta inchiriata capata periodic rolul de acasa, asa ca incercati sa tratati spatiul cu respect si sa va ingrijiti de starea apartamentului. Pe timpul sederii reparati micile stricaciuni cauzate de uzul normal si intretineti obiectele din locuinta.

De asemenea, orice chirias nu trebuie sa uite de indatorile financiare si sa achite la zi toate facturile. In acest sens, pastrati dovezile platilor pentru a le prezenta proprietarului.

In cazul unei inchirieri, proprietarul si chiriasul au un numar de drepturi si obligatii, menite sa stabileasca o relatie benefica si de durata intre cele doua parti. Pe acestea le-am prezentat intr-un articol mai vechi pe blog, pe care il puteti citi aici. 

Garantia este si ea un drept al proprietarului si o obligatie a chiriasului in prima faza, devenind in final un drept deplin al celui din urma, in cazul in care nu a fost incalcata nicio clauza contractuala si inchirierea a avut loc in conditii bune.