Incalzirea locuintei pe timp de iarna

Publicat la 23.10.2014 / Trimite unui prieten / Printeaza / Share

Odata cu vremea rece, sosesc si grijile cu privire la incalzire si facturile de multe ori usturatoare pentru consumul de gaze. Cresterea costului materiei prime in cazul centralelor termice determina costuri mai mari, care se resimt de la an la an si care ridica multe semne de intrebare despre modalitatea optima de incalzire a locuintei.

In Romania, configuratia urbana si cea arhitecturala au determinat alegerea centralelor pe gaz, aceastea fiind cel mai la indemana in privinta costurilor. Centralele electrice reprezinta de asemenea o solutie, care este insa adaptata nevoilor specifice ale locuintei. Si aceasta varianta presupune costuri fluctuante si o investitie initiala mai mare pentru asigurarea unui climat electric potrivit de functionare.

DSC02089

In cazul apartamentelor, buna izolatie exterioara sau interioara poate asigura cheltuieli mai mici pe timp de iarna. Recomandata este cea exterioara, deoarece nu reduce spatiul din locuinta si este mai eficienta termic. Aceasta poate fi facuta cu polistiren expandat, care este si cea mai comuna solutie, polistiren extrudat sau varianta ecologica, a fibrei de celuloza Astfel, facturile la incalzire pot deveni suportabile, dar numai in urma acestor investitii adiacente.

Alte variante precum pompele de caldura, incalzirea prin pardoseala sau semineele au depasit statutul de tabu si incep sa devina solutii valide. Cu toate acestea, dupa cum spuneam, variantele alternative centralelor termice pe gaz sunt mai dificil de adaptat apartamentelor standard romanesti si pot fi propuse cu precadere in cazul noilor ansambluri rezidentiale, care beneficiaza de structuri moderne.

Locuitorii de case trebuie sa adapteze sistemul de incalzire la suprafata locuintei, buget, dar si la locatie. Acestia opteaza de multe ori, tot pentru centralele termice pe gaz, datorita costului mai redus de montaj si de intretinere, dar numai in situatia in care zona are acces la o conducta de gaze. In caz contrar, varianta cea mai avantajoasa este cea a centralei termice pe peleti, care asigura incalzirea unei suprafete generoase si dispune de materie prima avantajoasa ca pret. Centrala termica pe lemne este o alta varianta populara pentru case, numai ca aceasta presupune costuri ridicate pe termen lung si o manevrare greoaie a instalatiei.

De asemenea, colectoarele solare, panourile radiante sau brichetele care folosesc rumegus in loc de lemne reprezinta solutii accesibile, care pot amortiza rapid investitia.

In concluzie, nu exista o solutie universala care sa asigure un cost de redus de incalzire, ci doar adaptarea corespunzatoare a instalatiei de incalzire la locuinta respectiva si izolarea eficienta a peretilor. Asadar, inainte de a alege sistemul de incalzire, faceti un calcul temeinic pe termen lung si nu luati in considerare numai costul imediat, al montarii.