Investitia dupa criza. Merita sau nu?
Din moment ce piata imobiliara incepe sa se dezghete, investitiile se situeaza din nou pe agenda celor care doresc sa rentabilizeze un bun imobiliar. Aici intervine insa intrebarea: Cum putem identifica o proprietate in care merita cu adevarat investit?
Pentru ca investitia sa nu fie paguboasa pe termen lung, o proprietate oferita spre inchiriere trebuie sa dea randament dupa achitarea tuturor taxelor. Asadar, daca achizitionati un apartament cu 3 camere decomandate pentru pretul de 50.000 Euro, acesta trebuie sa asigure o chirie lunara de 250 Euro pentru ca investitia sa fie recuperata in timp decent. Astfel, ce trebuie sa avem in vedere atunci cand dorim sa investim eficient?
Localizarea si anul de constructie ale imobilului. Locatia apartamentului sau a spatiului pe care doresti sa il inchiriezi este esentiala, este chiar mai importanta decat atunci cand doresti sa achizitionezi o noua locuinta pentru tine.
Fiecare oras are zone specifice care sunt preferate de chiriasi si din acest motiv trebuie sa te orientezi catre o asemenea locatie. Asadar, zone semicentrale precum cartierul Bistrita-Lac, strazile Banca Nationala, Oituz si George Bacovia sau zonele aflate in plina dezvoltare precum Stefan cel Mare au sansele cele mai mari de a recupera rapid investitia initiala.
Zonele cele mai indepartate de centrul orasului precum Narcisa, CFR sau Izvoare sunt solutii perfect in regula pentru achizitionarea unei noi locuinte, dar nu promit randamentul financiar necesar sa sustina o investitie.
In privinta spatiilor destinate activitatilor comerciale sau birourilor, acestea se inchiriaza rapid atunci cand sunt pozitionate stradal si cand beneficiaza de vitrina. Locatiile centrale sau zonele economice precum Orizont sunt cele mai cautate, iar in cazul birourilor, apartamentele sau garsonierele situate la parter sau la etajul 1 situate in zone circulate si care au posibilitatea afisarii de bannere sau de panouri sunt o sursa sigura de venit constant.
Anul de constructie a blocurilor a inceput sa fie o componenta esentiala atat in sectorul vanzarilor cat si in cel al inchirierilor. De aceea, achizitionarea unui apartament intr-un bloc construit dupa 1980 este foarte importanta. Imobilele cu risc seismic construite in anii ’60-’70 au inceput sa se devalorizeze rapid in ultima perioada, mai ales ca dezvoltatorii imobiliari ofera numeroase apartamente noi in ansambluri rezidentiale moderne.
Revanzarea proprietatii. Atunci cand dorim sa investim intr-o proprietatea, revanzarea acesteia nu face neaparat parte din plan, dar gandirea rationala si luarea in considerare a tuturor riscurilor sunt puncte cheie pentru orice strategie pe termen lung. Asadar, orice proprietate in care se investeste trebuie sa aiba un grad favorabil de lichidate. Cu alte cuvinte, trebuie sa ofere sansa recuperarii investitiei initiale.
Este clar ca investitia dupa criza merita in anumite conditii si numai daca se urmaresc cativa pasi esentiali. Perioada boom-ului imobiliar din 2007-2008 nu se va intoarce prea curand, iar o investitie poate fi profitabila numai daca investitorul este cumpatat, precaut si mai ales, bine informat.