Orasele Eco- un pas catre un viitor mai bun

Publicat la 16.04.2013 / Trimite unui prieten / Printeaza / Share

In situatia in care schimbarile climatice ne ameninta din ce in ce mai mult, iar viitorul nu se anunta tocmai optimist, reproiectarea spatiului urban si orientarea catre energia eco pot fi solutii care sa ne prelungeasca sederea in orasele din ce in ce mai poluate.

In ultima vreme, s-au propus tot mai multe proiecte verzi pentru orase, care sa fie mai putin dependente de combustibilii fosili. Astfel in Marea Britanie s-au propus 10 de proiecte pentru orase verzi ce au ca termen de finalizare anul 2020. Acestea vor fi contruite complet, bazandu-se pe principiul zero carbon si vor fi accesibile populatiei din punct de vedere financiar.

China de asemenea a anuntat construirea unui oras eco, alimentat cu energie solara si eoliana in urmatorii 9 ani, cu o capacitate de 350.000 de locuitori, iar americanii au reconstruit orasul Greensburg din Kansas intr-o asezare ecologica dupa ce acesta a fost distrus complet de o tornada. Asadar, lumea a inceput sa realizeze importanta energiei alternative, a protejarii mediului si a conservarii pe cat de mult cu putinta a resurselor naturale, iar actiunea incepe deja sa depaseasca stadiul de cladire eco si sa fie orientata catre asezari urbane.

In Romania, organizatia non- guvernamentala Romania Green Building Council se implica activ in implementarea unor proiecte verzi sustenabile, si in ciuda stadiului incipient al acestor constructii, proiecte si interes se anunta pe viitor. Un studiu realizat de organizatie confirma aceasta situatie si arata ca aproximativ 44% dintre dezvoltatorii chestionati au declarat ca au fost implicati in proiecte verzi in ultimii ani, in timp ce aproape 90% au spus ca doresc sa implementeze asemenea  proiecte in urmatoarea perioada.

Cu toate acestea, costurile construirii unor astfel de constructii si nu mai vorbim de cele presupuse de ridicarea unui intreg oras, sunt principalele limite, de care se lovesc proiectele aflate inca la inceput. Chiar si asa, este important de inteles ca locuintele bazate pe energie alternativa reprezinta o investitie pe termen lung, care se recupereaza cu succes odata cu darea lor in folosinta, iar importanta lor pentru mediu le pozitioneaza ca investitii necesare in contextul climatic si economic actual.

Autoritatile sustin aceste proiecte, dar implicarea lor nu este inca vizibila, acestea axandu-se in prezent pe reabilitarea termica a constructiilor.

Lipsa facturilor pentru gaze, scaderea costurilor de intretinere si investirea intr-un viitor mai curat si mai indelungat sunt motive reale si serioase pentru orientarea catre cladirile si orasele eco. Speram ca in timp si in Romania sa razbata aceste proiecte ce aduc numai efecte benefice.