Prima Casa se transforma in Noua Casa. Ce presupune acest lucru?

Publicat la 19.03.2014 / Trimite unui prieten / Printeaza / Share

Prin programul insusit marti in Parlament, Cabinetul Ponta a hotarat ca programul Prima Casa, desfasurat pana acum, sa se transforme in Noua Casa. Desi conditiile programului si detalii suplimentare nu sunt inca disponibile, noi vom contura in linii mari ce presupune aceasta modificare.

Noua forma a programului doreste incurajarea achizitionarii de locuinte noi si implicit stimularea construirii de noi centre rezidentiale. Desi in principal, aceasta schimbare este pozitiva, accentul pus numai pe locuintele noi poate avea efecte daunatoare asupra pietei de locuinte mai vechi. Multe persoane se bazeaza pe vanzarea unei locuinte vechi, intr-un imobil construit inainte de Revolutie, inainte de a-si putea cumpara un apartament nou, iar scaderea preturilor acestora determinata de incurajarea pietei de imobile noi poate duce la un dezechilibru pe piata imobiliara.

1

In lipsa unor conditii generale care sa reglementeze programul insa, este dificil de a face predicitii pe termen lung. In Bacau in ultima perioada au fost construite sau se afla in constructie numeroase centre rezidentiale noi care starnesc interesul clientilor, in special familiilor tinere. In acest sens, nu putem afirma ca stimularea pietei de imobile noi va fi privita cu reticenta, in conditiile in care interesul pentru acest sector este in crestere. Mai  mult, plafonul de garantare, vechimea exacta a imobilelor si conditiile de finantare sunt esentiale pentru desfasurarea programului si pentru impactul pe care acesta il va avea asupra pietei.

Ramane de vazut asadar, daca anul 2014 va aduce schimbari majore asupra programului sustinut de stat, sau daca ne vom rezuma la ce stim pana acum:

Plafonul Pentru Prima Casa 2014 pe tipuri de locuinte

60.000 Euro pentru o locuinta veche

70.000 Euro pentru o locuinta noua

75.000 Euro pentru o locuinta construita de la zero

Este important de retinut ca toate creditele Prima Casa se acorda exclusiv in moneda nationala, fiind necesara conversia atunci cand preturile apartamentelor sunt exprimate in Euro.

Daca locuinta pe care doriti sa o cumparati are un pret mai mare, puteti accesa un credit Prima Casa doar daca suportati diferenta de bani.

Avansul pentru o locuinta tranzactionata cu un astfel de credit este de 5% din valoarea sa totala.

Dobanda suportata de cumparator este de maximul ROBOR la trei luni + 2,5%.

Spre deosebire de programele din anii precedenti, statul nu va mai garanta in totalitate creditele, bancile fiind nevoite sa isi asume un risc de 50% in caz de nerambursare.

Conditii de acordare a creditelor Prima Casa

Puteti beneficia de un astfel de credit daca nu detineti deja o locuinta sau daca detineti o locuinta cu o suprafata mai mica de 50 mp utili;

Puteti achizitiona o singura locuinta finalizata cu ajutorul acestei formei de creditare, care se afla pe teritoriul Romaniei;

Trebuie sa acordati un avans de minim 5% pentru a putea beneficia de programul Prima Casa;

Trebuie sa garantati pentru credit cu un depozit in valoare de trei rate de dobanda pe toata durata perioadei de creditare

Nu puteti vinde proprietatea pe o durata minima de 5 ani

Trebuie sa indepliniti toate demersurile pentru a asigura locuinta.