Proiecte de case ecologice prind contur si in Romania

Publicat la 24.07.2014 / Trimite unui prieten / Printeaza / Share

Traim intr-o societate in care apropierea de natura nu mai este optionala, ci necesara pentru a prelungi existenta generatiilor viitoare pe acest pamant. In acest scenariu, usor pesimist, dar nu fara solutii, castiga tot mai mult teren proiectele arhictecturale ecologice, care regandesc spatiile de locuit si materialele folosite in constructie.

casa-tip-dom

Desi aceste noi tipuri de case sunt mai populare peste hotare, in SUA, Japonia sau India, si pe meleagurile noastre au inceput sa fie vizibile casute construite din materiale devenite neconventionale, precum lut, canepa sau chiar alge. In Tautii Magheraus, din Maramures, de exemplu, s-a ridicat deja o casuta din saci de lut, cu un cost de numai 5000 de Euro, iar constructorii acesteia, pasionati de permacultura, doresc ca locuinta lor sa se integreze perfect in natura si sa fie totodata durabila si rezistenta la cutremure.

casa_din_cob_13782600

In Banat de asemenea, „Casa Verde” proiectata de arhitecta Ileana Mavrodin, a fost inclusa in topul celor mai reusite locuinte „cob” adica ridicate din materiale care nu dauneaza mediului inconjurator precum: lut, nisip, apa si paie. Casa are o forma prin excelenta organica, fiind modelata cu mana, iar tocmai aceasta structura atat de apropiata de natura ii confera rezistenta la socuri si seisme.

Cea mai populara constructie, care a depasit demult stadiul de resedinta de vacanta, este casa din lemn. Tot mai multi dezvoltatori, dar si persoane fizice aleg sa astfel de tipuri de constructii datorita avantajelor oferite de lemn. Costul mai scazut, buna izolare si durabilitatea lemnului sunt principalele motive pentru care acest material eco devine preferat in fata caramizii sau a cimentului.

Fundaţia pentru Inventică şi tehnologii sustenabile a pus bazele unei locuinte in Bucuresti, care este construita doar din panouri de lemn si de sticla si este alimentata exclusiv cu energie obtinuta din resurse regenerabile. Soleta zeroEnergy, cum este numita, are o suprafata de 48 mp si este dotata cu un sistem complex de monitorizare care asigura climatizarea, iluminare si sistemul de alarma si permite control permanent si de la distanta, cu orice device smart.

casa_soleta_1_95591100

Astfel de proiecte atrag atentie asupra nevoii tot mai ridicate de comuniune cu natura si de reintregire a ei in favoarea expansiunii necontrolate si a construirii haotice. Materialele eco folosite in cazul acestor proiecte nu sunt mai putin rezistente sau mai putin longevive decat caramida sau cimentul. De aceea, acest inceput bun trebuie cultivat pe mai departe si promovat atat in randul dezvoltatorilor, cat si in randul celor care au de gand sa isi construiasca o casa.