Stii sa alegi spatiul comercial perfect?
Criza economica nu s-a finalizat, iar viitorul nu poate fi descris in termeni siguri, cel putin nu in aceste momente. Chiar si asa, intreprinzatorii mari sau mici gasesc metode de mentinere a afacerilor la suprafata, in ciuda profiturilor mult diminuate.
Un element cheie pentru desfasurarea optima a activitatilor specifice oricarui business este spatiul comercial sau industrial ales. Daca acesta nu detine toate dotarile necesare pentru a satisface toate nevoile, afacerea are de suferit si poate rezulta intr-un esec major. Asadar, cum putem fi siguri ca spatiul cumparat sau inchiriat este perfect pentru activitatile pe care le intreprindrem?
Ceea ce nu baga de seama majoritatea celor care isi muta afacerea intr-un nou spatiu este ca oamenii au nevoie de un anumit timp pentru a se obisnui cu noua locatie. Astfel, in cazul afacerilor de proximitate cum sunt supermarket-urile, fast-food-urile, cafenelele, drogheriile sau farmaciile, dar si in situatia serviciilor imobiliare, de IT, turism sau notariale si juridice, pozitia stradala, cu mult trafic pietonal este esentiala. In acest context, faptul ca potentialii clienti nu dau navala inca din prima zi, nu este anormal si nici descurajator, ci face parte din firescul oricarei psihologii, care examineaza mai intai oferta si specificul afacerii.
Tinand cont de aceasta tipologie generala a consumatorului, orice intreprinzator trebuie sa fie pregatit pentru o perioada in care interesul pentru afacerea respectiva va fi diminuat.
Am mentionat deja, ce tipuri de afaceri au nevoie de vizibilitate mare si de trafic intens pentru a se mentine pe linia de plutire. Chiar si asa, un magazin cu haine de lux nu se va plia niciodata stradal in zona Autogarii de exemplu, precum nici un fast food nu se va bucura de prea mult succes pe bulevardul Nicolae Balcescu intre 2 magazine de pantofi. In consecinta, pentru a reusi, o afacere nu trebuie pozitionata numai stradal, ci si in zona, cartierul si strada potrivite.
Exista cazuri in care existenta vadului comercial determina succesul afacerii respective. Se poate foarte bine ca o afacere situata pe o strada laturalnica sa se bucure de succes datorita construirii eficiente a vadului. Acesta poate exista prin definitie, multumita pozitionarii, dar de cele mai multe ori, vadul este responsabilitatea celui care gestioneaza business-ul.
Reclama potrivita, semnalizarea eficienta a locatiei, relatia cu furnizorii, atitudinea si grija fata de clientii directi contribuie toate la construirea in timp a vadului comercial. De aceea, daca un spatiu comercial disponibil se afla la 2 strazi fata de locatia dorita initial, ganditi-va si la acest aspect si incercati sa investiti singuri in vadul comercial.
Atunci cand alegeti un spatiu comercial, acordati mare atentie dotarilor sale. Aveti nevoie de open space sau de o compartimentare speciala? Preferati o varianta cu multe imbunatatiri sau aveti posibilitatea de investitie? Cautati un apartament transformat in spatiu comercial sau doriti un spatiu in incinta unui centru comercial? Toate acestea sunt intrebari la care trebuie musai un raspuns inainte de a inchiria sau cumpara un spatiu.
Un alt factor important in cazul alegerii unui spatiu comercial, este perioada de inchiriere. Din cauza contextului economic actual, proprietarii sunt tentati sa prefere perioade de un an de zile, cu posibilitate de renegociere, pe cand clientii ar prefera o perioada mai lunga cu o rata a chirieri avantajoasa. Desigur, perioada de inchiriere se discuta si in functie de obiectul de activitate a celui care inchiriaza si de istoricul sau pe piata comerciala, iar recomandat este ca cel interesat sa apeleze la consiliere specializata pentru un sprijin adecvat in momentul negocierii si sa stabileasca cu atentie clauzele din contract.
In final, ce ar trebui sa retineti inainte de a porni in cautarea spatiului comercial perfect?
POZITIA. Daca trebuie sa relationati cu clienti in mod direct pentru a va vinde produsele sau serviciile, atunci pozitia stradala si vitrina sunt esentiale.
VADUL COMERCIAL. Vadul comercial poate exista datorita pozitiei si a eforturilor altui comerciant, dar in cele mai multe cazuri, este o responsabilitate proprie in care trebuie investit.
DOTARILE SPATIULUI. Tineti cont de calitatea dotarilor din spatiu si daca acesta este compartimentat in concordanta cu nevoile voastre. Daca aveti posibilitatea unei investitii, negociati cu proprietarul.
PERIOADA DE INCHIRIERE. Daca sunteti siguri pe afacere nu ezitati sa inchiriati spatiul pentru o perioada indelungata, daca nu, pastrati o doza de precautie si nu subestimati puterea unui consilier specializat care va poate ajuta in stabilirea clauzelor contractuale.
Daca sunteti in cautarea unui spatiu pentru o afacere, noi va stam dispozitie pentru orice intrebare si va putem consilia, indiferent de obiectul de activitate. Ofertele noastre le gasiti aici, iar daca aveti nevoie de orice detaliu, nu ezitati sa ne contactati.