Camera copilului- cateva idei de amenajare
Camera copiilor este spatiul in care iti poti lasa imaginatia sa zburde in voie. Te poti juca cu texturi si culori si poti crea un univers in care cel mic sa fie fericit si in siguranta. Dar chiar si atunci cand poti da frau liber creativitatii, exista cateva amendamente. Cu toate ca iti permiti sa fii deschis atunci cand amenajezi acest spatiu, acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa tii cont de mobila, de amplasarea obiectelor sau de costuri. De cele mai multe ori, micutii nu pot face diferenta dintre a avea nevoie si a vrea, iar daca te potrivesti preferintelor lor, s-ar putea ca bugetul tau sa fie insuficient.
Incarcarea spatiului cu prea mult mobilier nu este recomandata pentru ca orice copil are nevoie de un spatiu in care sa se miste in voie. Mai mult, odata cumparat, un set intreg de mobilier devine dificil de schimbati periodic, iar un lucru de care poti fii sigur este ca cel mic se va plictisi repede de decor si va dori mereu altceva.
Asa ca o idee care te va scuti de cheltuieli in plus si de mofturile celui mic este impartirea spatiului in mai multe zone cu functionalitati diferite: somn, joaca, teme. Acestea pot fi rotite astfel incat copilul sa beneficieze de diversitate.
Desi cel mai important este sa ii faci pe plac celui mic si acesta sa se simta bine in camera sa, nu trebuie neaparat sa tii cont de trend pentru ca nevoile si preferintele copilului evolueaza pe masura ce creste. Astfel, mai bine optezi pentru stickere sau afise cu personajele lui preferate, decat sa cumperi mobilier in diferite forme.
De asemenea, cel mai indicat este ca centrul camerei sa ramana liber pentru a servi drept spatiu de joaca, iar jucariile sa fie depozitate in cutii pentru a nu ocupa prea mult loc. Vorbind de accesorii, pentru a-l proteja pe cel mic de lovituri si alte incidente, poti folosi accesorii de protectie pentru colturile ascutite, prize sau sursele de curent.
In loc de mobilier, multi parinti grijulii au preferat varianta rafturilor si a compartimentarii direct in perete. Astfel, spatiul devine mult mai sigur dar si mult mai usor de transformat in birou sau intr-o camera cu o alta destinatie in viitor.
In privinta culorilor, este recomandat ca incaperea sa fie zugravita in culori odihnitoare si deschise deoarece tonurile tipatoare pot agita si irita copiii.
Indiferent de tipul de design pe care il alegi pentru camera copilului tau, nu uita sa il antrenezi si pe acesta de fiecare data cand are loc o schimbare si sa ii ceri parerea. Astfel va participa afectiv la integul proces si isi va pune amprenta propriei personalitati asupra spatiului.