Casuta eco- un spatiu de locuit tot mai apreciat

Publicat la 04.03.2013 / Trimite unui prieten / Printeaza / Share

Locuintele din ziua de astazi promit un nivel ridicat de confort, dotari moderne si toate utilitatile de care am avea nevoie pentru un trai mai mult decat decent. Cu toate acestea, o parte din materialele de constructie rigide folosite si tendinta de izolare excesiva pot indeparta omul de natura, de o viata economica si sanatoasa promovata din ce in ce mai mult de casutele organice, construite din materiale naturale precum nisip, apa, paie sau lut.

DSC04002

Aceste constructii ecologice au devenit foarte populare peste hotare, unde ritmul alert al orasului nu ii determina pe oameni sa se retraga la curte, ba chiar le trezeste dorinta de a trai verde, de a avea o alternativa, cel putin pentru perioada de vara. In acest fel au aparut in Marea Britanie, SUA sau Canada casutele din cob, chirpici si lut, care nu mai au nimic in comun cu nivelul de trai al posesorilor, ci reusesc mai degraba sa impuna un nou stil de viata, o alegere voluntara mult mai sanatoasa.

In Romania, o asemenea casa a fost proiectata de arhitectul Ileana Mavrodin, initiatorul proiectului Casa Verde, in Banat, pe malul Nerei. Casuta este construita din cob (un material compus din lut, nisip, apa, paie si alte materiale organice) si dupa cum este relatat pe site-ul Casa Verde doreste sa trezeasca interestul pentru mediu si pentru comunitatea traditionala romaneasca, care incepe sa fie eclipsata de constructii tot mai impunatoare, lipsite de naturalete.

Desi este construita din materiale aparent perisabile, casuta din cob nu diminueaza calitatea vietii, ba chiar scade considerabil costurile pentru incalzire si racire datorita acoperisul din iarba. Casuta este „dotata” cu baterie solara dar si cu un cuptor de paine in bucatarie, iar pentru zilele calduroase de vara sau pentru noptile geroase de iarna nici nu este nevoie de mai mult, atunci cand vrei sa stai departe de aglomeratia orasului.

Locuinta verde a Ileanei Mavrodin reprezinta o replica la consumerismul ce castiga tot mai mult teren si la tendinta de construire fara a se tine de cont de personalitatea si de specificul locului. Chiar daca petrecerea timpului intr-o astfel de casuta, lipsita de dotari moderne poate parea de neconceput, apropierea de natura si respectarea traditiilor locale pot aduce argumente importante in favoarea unui asemenea proiect. Cine stie, poate casutele din cob vor deveni noile casute de vacanta si in cazul frumoaselor noastre perisaje rurale.