Culoarea alba in amenajare

Publicat la 11.03.2013 / Trimite unui prieten / Printeaza / Share

Desi culoarea alba este mai degraba absenta culorii si este privita de cele mai multe ori ca fiind fada si lipsita de personalitate, alegerea corecta a tonurilor de alb si imbinarea lor intr-un mod armonios cu detaliile arhitecturale pot avea rezultate neasteptate.

Albul este culoarea preferata de designerii de interior in cazul spatiilor utile cum sunt baile si bucatariile pentru ca inspira curatenie si puritate si pentru ca ajuta la mentinerea iginiei. Cu toate acestea, in ultima perioada preferinta pentru alb s-a extins, iar culoarea a capatat un loc de cinste in amenajarea living-urilor, a dormitoarelor sau chiar a intregului spatiu.

penthouse (2)

Alegerea inspirata a nuantelor de alb poate schimba perspectiva asupra unui spatiu si este cea mai buna optiune in cazul camerelor mici si al garsonierelor. Albul presupune lumina, ce creeaza automat impresia de deschidere, adaugand de asemenea o nota optimista locuintei. Contrar aparentelor, un amalgam de culori nu este cea mai fericita varianta de amenajare, mai ales in situatia spatiilor mici si inchise pentru ca pot induce o senzatie de claustrare, foarte neplacuta si iritanta.

DSC02655

Nu este obligatoriu ca locuinta sa fie amenajata monocrom si intr-o singura nuanta de alb ca zapada. Exista numeroase variatii ale nonculorii ce pot fi combinate cu succes precum fildes, alb cremos sau alb antic, dar si posibilitatea folosirii unor culori contrastante ca negru si rosu sau a unor nuante palide de albastru si galben. In plus, ce mai indrazneti pot opta pentru un singur perete zugravit intr-o culoare vie pentru un efect modern, iar pentru cei mai melancolici dintre noi, tonurile naturale de maro si verde aplicate pe o baza de alb sunt reteta perfecta pentru un mediu relaxant si aerisit.

Accesoriile sunt o alta varianta ce pot evidentia calitatile albului. Asadar, alegerea unor draperii colorate, care sa se asorteze cu canapelele sau cu fotoliile adauga un plus de vitalitate spatiului din living, iar optarea pentru veioze sau lenjerii de pat contrastante in dormitor contureaza prezenta din belsug a luminii intensificate de alb.

DSC05705

Culoarea alba nu este cea mai buna idee atunci cand exista animale de companie in locuinta sau atunci cand copiii sunt prea mici pentru a intelege ca aceasta alegere presupune un regim special de intretinere. Astfel, albul poate avea un efect impresionant doar daca este imaculat si daca este adaptat arhitecturii si obiectelor de mobilier. De multe ori, un spatiu mare amenajat intr-o singura tonalitate de alb poate deveni impersonal si respingator si de aceea este foarte important ca alegerea variatiilor de alb sau a culorilor secundare sa puna in valoare spatiul si sa aiba un efect benefic asupra starii de spirit.