De ce o casa din lemn?

Publicat la 19.11.2013 / Trimite unui prieten / Printeaza / Share

Nu putem contesta nicicand avantajele oferite de o casa din caramida sau din beton, care au devenit preferatele dezvoltatorilor, dar si a celor care au posibilitatea de a-si ridica propria casa. In acest context, casele de lemn au inceput sa fie asociate din ce in ce mai mult cu regiunile de munte sau cu locatiile potrivite pentru o locuinta de vacanta.

DSC08630

Cu toate acestea, avantajele incontestabile a unei casute din lemn nu trebuie pierdute din vedere, mai ales ca ridicarea unei astfel de case dureaza considerabil mai putin si este si mai putin costisitoare. In afara de aceste 2 beneficii majore, o casa din lemn prezinta multe alte avantaje, pe care vi le vom prezenta in continuare.

ECONOMIA DE ENERGIE. In raport cu betonul, lemnul este de 15 ori mai izolant, iar in comparatie cu caramida, acesta izoleaza de 6 ori mai bine. Astfel, este evident ca cei care opteaza pentru acest material, vor plati semnificativ mai putin pentru incalzirea locuintei. In Suedia, de exemplu, majoritatea prefera sa construiasca case din lemn, iar costurile consumului de energie pentru acestea s-a dovedit a fi cu 15% mai scazut decat in Franta, unde preferinta pentru lemn nu este chiar atat de accentuata.

DURABILITATE. Contrar aparentelor, lemnul este un material extrem de durabil. In conditii normale de intretinere, acesta are o durata de viata garantata de 100 de ani. Dar daca urmam exemplul caselor din lemn de pe plaiurile noastre, mentinute de secole, este clar ca acest termen se poate prelungi cu usurinta.

REZISTENTA LA SEISME. Lemnul este un material elastic, iar aceasta proprietate ii confera rezistenta in caz de cutremur. Acesta se comporta asemenea oricarei constructii pe cadre, iar greutatea sa redusa rezista cutremurelor de pana la 8 grade pe scara Richter. In Japonia, unde iminenta cutremurelor catastrofale, de mari magnitudini este o problema nationala, s-a impus ca locuintele sa fie din lemn in regiunile supuse unui risc pronuntat.

CONFORT SI SANATATE. Spre deosebire de alte materiale de constructie, lemnul nu necesita apa in procesul de construire. Asadar, peretii umezi si reci sunt practic inexistenti. Lemnul respira, iar acest lucru imbunatateste calitatea vietii.

Atunci cand folositi lemnul ca principal material de constructie, castigati din suprafata intre 5 si 7%, iar compartimentarea si amenajarea interioara devin mult mai simple.

Un alt avantaj major al lemnului este ca nu intrerupe campul magnetic al pamantului si implicit nu deregleaza ritmul biologic natural al omului. Mai mult, materialele artificiale pot efecta calitatea aerului din interiorul locuintei prin emisii poluante, pe cand lemnul mentine un echilibru biotermic, reducand la maximum sursele de poluare.

In ceea ce priveste pericolul unui incendiu, tendinta generala este de a situa lemnul ca fiind un material periculos. Aceasta este insa o prejudecata, deoarece lemnul are un comportament foarte bun in contact cu focul. Atunci cand este cuprins de flacari, lemnul se consuma incet, timp de minute bune, oferind sansa unei intervenii rapide. In plus, diversele solutii ignifuge de tratare a lemnului diminueaza sansele unui incendiu si incetinesc si mai mult procesul de ardere.

Daca visati la o casuta din lemn economicoasa, confortabila si sanatoasa, noi va putem ajuta prin parteneriatul nostru. Pentru a afla mai multe despre cum puteti avea propria locuinta din lemn, unde doriti dumneavoastra, accesati imaginea de mai jos sau contactati-ne. 

ACCES-107-b