Amenajarea De Tip Open Space
Pentru o perioada foarte mare de timp, fiecare incapare din locuinta a avut o destinatie stricta, iar amenajarea spatiilor era facuta in functie de utilitatea camerelor. Astazi insa, amenajarea de tip open space castiga tot mai mult teren si propune un design modern si o abordare comoda.
Optarea pentru un open space in apartament sau casa presupune o anumita fluiditate prin intrepatrunderea zonelor cu destinatii diferite. Automat se creeaza impresia de spatiu, iar punerea in practica a mai multor idei de design si de culoare devine o posbilitate reala, fara riscul de a supraincarca sau de a combina culori nepotrivite.
Amenajarea open space este cea mai comuna in cazul bucatariilor si a living-urilor deoarece creste considerabil utilitatea spatiului respectiv si presupune o libertate mare de miscare, precum si o doza de familiaritate- gatitul este mult mai placut atunci cand poti sa urmaresti serialul preferat, sa asculti muzica sau sa stai de vorba cu prietenii, care se relaxeaza in living.
In multe situatii, aceasta impartire cuprinde si zona de dining, ce functioneaza ca o delimitare binevenita intre sufragerie si bucatarie. Este indicat ca mai multe zone cu destinatii diferite sa fie separate vizual pentru armonie cromatica in locuinta. Asadar, pozitionarea unui raft de carti, a unui panou decorativ sau a unuia de sticla intre zone nu suprasolicita atentia si nu bulverseaza privitorul din punct de vedere cromatic.
Pe langa avantajele cele mai evidente presupuse de un grad mai mare de luminozitate si de un spatiu deschis si primitor, amenajarea unui open space poate fi modificata periodic in functie de necesitati. Astfel, spatiile de lucru, de mancat si de dormit se pot schimba prin rotatie pentru a alunga orice urma de monotonie, iar mutarea mobilei nu va mai fi o corvoada.
O astfel de amenajare este si mai economicoasa. Daca optati pentru spot-uri de exemplu, pe langa aspectul modern, acestea consuma mai putin.
In momentul amenajarii unui spatiu de tip open space exista cateva reguli care trebuie respectate pentru a nu regreta decizia luata. Astfel, dupa cum este vizibil si in imagini, unitatea cromatica este esentiala pentru a crea un cadru placut, iar alegerea mobilei trebuie facuta in urma unei priviri de ansamblu, pentru ca in majoritate situatiilor, frigiderul nu se va potrivi cu canapeaua din living.
Daca doriti sa amenajati un open space in apartament, este bine sa va interesati asupra cadrului legislativ, deoarece daramarea peretilor si schimbarea structurii locuintei nu poate fi realizata decat cu acceptul asociatiei de proprietari sau cu cel al primariei, in anumite cazuri. De asemenea, renuntarea la anumiti pereti poate afecta structura de rezistenta a apartamentului. Astfel, daca va doriti o asemenea modificare, cel mai bine este sa apelati la un arhitect pentru a evita eventuale greseli de proiectare.
Atunci cand nu aveti certitudinea ca veti fi locatari permanenti in acea locuinta si ca nu veti pastra apartamentul pentru o perioada mare de timp, o astfel de amenajare nu este cea mai buna idee pentru ca nu toata lumea apreciaza aceasta impartire a spatiului. Asadar, fie pastrati impartirea traditionala a incaperilor, fie va asigurati ca fiecare persoana din apartament va beneficia de un spatiu delimitat odata cu amenajarea unui open space.
In final, acest tip de amenajare poate fi exact ceea ce lipseste locuintei voastre si o poate anima cu cate o doza de modernitate si utilitate. Daca sunteti sociabili si va place interactiunea, un open space in casa sau in apartament este mai mult decat recomandat.