Apartament la ultimul etaj- intre preconceptie si adevar

Publicat la 28.08.2014 / Trimite unui prieten / Printeaza / Share

De fiecare data cand prezentam un apartament clientilor nostri, observam, in ciuda caracteristicelor pozitive ale locuintei, o oarecare retinere daca aceasta este la ultimul etaj. Spre deosebire de mentalitatea din alte tari, unde un apartament la ultimul etaj este foarte cautat, fiind la un pret mai ridicat fata de celelalte, la noi prejudecatile formate in perioada comunista inca se resfrang asupra deciziei de cumparare.

Intr-adevar nu putem nega numeroasele nereguli pe care le avea de obicei un apartament situat la ultimul etaj intr-un bloc construit in perioada de dinainte de ’89, dar nu trebuie sa uitam ca in ultima perioada aceste probleme pot fi cu usurinta remediate. Astfel, lucrari de hidroizolatie ce beneficiaza de garantie si repararea teraselor pot inlatura principalele probleme ale locatarilor din apartamentele de la ultimele etaje, adica frigul din timpul iernii si caldura din timpul verii.

12

Un alt mit care blocheaza apartamentele situate la ultimul etaj pe piata este nesiguranta in caz de cutremur. In principal, aceasta teama a ramas adanc inradacinata in urma calamitatii din 1977, cand probleme majore au fost de fapt resimitite de cladirile vechi, construite in perioada interbelica, si nu in randul blocurilor ceausiste.

O locuinta situata la ultimul etaj prezinta avantaje pe care celelalte apartamente nu le au. Lipsa vecinilor de deasupra, accesul la terasa si privelistea panoramica ar trebui sa situeze aceste apartamente pe un plan superior. Paradoxal insa, pretul pentru un astfel de imobil este cu 10% mai mic, fiind o investie mult mai avantajoasa.

Aceasta mentalitate se pastreaza fara temei din pacate, si asupra blocurilor noi. Acestea beneficiaza de izolatie, finisaje de calitate si acces cu liftul, chiar in cazul blocurilor de 4 si 5 etaje. Aceste apartamente au numeroase avantaje si prezinta acelasi nivel de confort atat pentru apartamentele de la etaje intermediare, cat si pentru cele de la ultimul etaj.

Ni s-a intamplat adesea sa vindem cu dificultate un apartament situat la ultimul etaj, in ciuda imbunatatirilor, a pozitionarii si a compartimentarii, observand ca in final noul proprietar este cu adevarat multumit de investitie. Asadar, este clar ca in cazul oricarei achizitionari, observarea apartamentului este necesara pentru o decizie corecta, dar si raportarea la nivelul anului 2014 este la fel de importanta.