Ce aduce Prima Casa in 2013

Publicat la 28.01.2013 / Trimite unui prieten / Printeaza / Share

Anul 2013 aduce schimbari in cazul programului Prima Casa, ce se vrea a deveni Noua Casa. Ca si pana acum, o locuinta se poate achizitiona cu un avans de 5%, numai ca, dupa cum intentioneaza guvernul, aceasta poate fi doar noua sau in curs de construire. Fondurile au fost suplimentate in acest an cu aproximativ 200 de milioane de lei iar in completare cu cele ramase de anul trecut, acestea ajung la aproximativ 400 de milioane de lei. Finantarea ipotecara de pana acum pentru programul Prima Casa a fost in medie de 39.200 de euro.

imobiliare bacauDe la debutul programului in 2009, din 82.000 de finantari doar 28% din totalul imobilelor achizitionate prin Prima Casa au fost noi, construite in ultimii cativa ani iar trendul general s-a manifestat prin orientarea catre imobile vechi. Cu toate acestea, dezvoltatorii lanseaza oferte pentru apartamentele situate in complexuri rezidentiale abia construite, cu precadere pentru cele situate in aproprierea oraselor mari. Astfel, chiar daca pretul pentru un apartament nou este cu 10-15 % mai mare, in anumite conditii, pretul pentru acestea devine accesibil dar aceasta tema este deschisa dezbaterilor.

Noul program Prima Casa ofera posibilitatea construirii propriei locuinte prin programe A.N.L sau prin asociatii lipsite de personalitate juridica si care au cel putin doi beneficiari, conditia obligatorie fiind ca terenul pe care urmeaza sa se contruiasca sa fie in proprietatea macar unuia dintre asociati.

Pentru a beneficia de programul Prima Casa, trebuie indeplinite anumite criterii de eligibilitate. Asadar, prin intermediul acestui program poate fi achizitionata o singura locuinta finalizata sau poate fi construita o singura casa, aflate pe teritoriul Romaniei, iar locuinta achizitionata trebuie pastrata cel putin 5 ani de la dodandire. Avansul depus trebuie sa fie de cel putin 5% sau trebuie sa acopere diferenta dintre pretul de vanzare si finantare in timp ce dobanda trebuie garantata pe intreaga perioada a finatarii printr-un depozit colateral, in valoare de trei rate a dobanzii. De asemenea, daca reprezentati o cota parte dintr-o locuinta, puteti obtine un credit pentru a cumpara diferenta.

Desi propuneri si revizuiri exista, modificarea programului nu este inca certa iar adevaratele schimbari si daca programul va ramane Prima Casa  raman de vazut.