Ce presupune un antecontract?
Daca in ultimul articol am discutat despre specificul contractului de vizionare incheiat intre un potential cumparator si agentia imobiliara, astazi va prezentam caracteristicile unui antecontract si ce trebuie sa stiti despre acesta inainte de a semna.
Acest document poate fi incheiat in 2 forme in functie de specificul situatiei de vanzare-cumparare. Asadar, antecontractul poate fi:
1. Unilateral
In acest caz antecontractul stabileste promisiunea de cumparare fata de vanzator, fara a-l obliga insa pe cel interesat sa cumpere imobilul respectiv. Astfel, acest act este unilateral deoarece garanteaza rezerva de cumparare, iar potentialul cumparator are dreptul de a se razgandi in viitor. Vanzatorul accepta promisiunea de cumparare prin semnarea unui contract si se obliga sa vanda proprietatea, avand in vedere posibilitatea unei rezerve din partea partii interesate.
Asadar, in aceasta situatie, antecontractul nu garanteaza ca vanzarea va avea loc, ci stabileste obligativitate numai pentru promitent. In cazul in care aceasta va refuza sa mai vanda sau va vinde proprietatea altei parti, beneficiarul va avea dreptul la pagube, conform clauzelor din contract.
Obligativitatea promitentului insa, se incheie odata cu expirarea termenului specificat in contract, sau daca acest lucru nu este stabilit, odata cu expirarea termenului de prescriptie de 3 ani.
De regula, cele mai multe antecontracte se incheie bilateral, prin suma de bani platita de beneficiar promitentului pentru acordarea optiunii de a se razgandi. In cazul in care, cel interesat se razgandeste sau nu mai are posibilitatea de a cumpara, suma de bani respectiva nu ii mai este returnata.
2. Bilateral
Printr-un antecontract bilateral, ambele parti se obliga la incheierea contractului de vanzare- cumparare la o suma stabilita si la o data specifica. In aceasta situatie, atat beneficiarul cumparator, cat si vanzatorul pot alege sa incheie contractul. De asemenea, daca proprietarul vinde proprietatea unei alte persoane, beneficiarul poate cere daune-interese in instanta si nu transferul proprietatii, deoarece aceasta nu este proprietar.
Inainte de a semna un antecontract, fie cu o persoana fizica sau cu un dezvoltator, este bine sa studiati cu atentie toate clauzele si sa cereti orice informatie notarului. Nu va sfiiti sa puneti intrebari, deoarece antecontractul reglementeaza, in esenta, conditiile exacte in care se va semna si contractul final de vanzare-cumparare.