Chirias intr-o tara a proprietarilor

Publicat la 11.09.2013 / Trimite unui prieten / Printeaza / Share

Spre deosebire de alte tari europene, in Romania exista cel mai mare numar de proprietari, cu o pondere de 96,6% din totalul populatiei, informeaza Biroul de Statistica al Uniunii Europene. Astfel, daca in Germania si Franta, numarul de proprietari acopera numai 53% si respectiv 63% din populatiei, la noi detinerea in proprietatea a unei locuinte este o solutie preferata, indiferent de eforturile financiare extinse pe mai multi ani.

DSC03374

Intr-adevar a avea o locuinta reprezinta varianta cea mai buna, sigura si frumoasa pentru oricine, dar in cazul unui efort prea mare sau a unei instabilitati financiare, a locui in chirie poate fi o solutie viabila si economicoasa.

Exista cateva situatii in care a opta pentru a locui in chirie reprezinta varianta cea mai inteleapta, oferind totodata posibilitate de a economisi pentru locuinta mult visata.

Asadar daca nu aveti un job stabil inca si v-ati schimbat sluja de mai multe ori in ultimii ani, este indicat sa locuiti in chirie pana atingeti un grad de stabilitate financiara mai mare astfel incat un credit sa nu va bulverseze. De asemenea, in acest fel puteti economisi pentru o perioada mai mare de timp.

Si in situatia in care nu sunteti casatoriti, locuitul in chirie este o solutie lipsita de riscuri. De multe ori responsabilitatile financiare impuse de un credit bancar pot fi depasite cu usurinta in doi, atat moral cat si din perspectiva banilor, mai ales in cazul unei disponibilizari sau a unei reduceri salariale. Asadar chiar daca venitul va permite obtinerea si suportarea unui credit, implicarea pe termen lung trebuie analizata cu mare atentie si cat se poate de obiectiv.

Daca sunteti la inceput de cariera si aveti perspective mari pe viitor, a locui in chirie va ofera libertatea de care aveti nevoie. Astfel daca serviciul va implica multe deplasari sau schimbarea orasului, nu va trebui sa renuntati la o viitoare cariera stralucita.

Locuitul in chirie va poate ajuta de asemenea sa realizati daca puteti suporta ratele lunare ale unui credit ipotecar. In majoritatea cazurilor acestea sunt similarea ratei lunare a chiriei pentru un apartament, iar daca inca nu dispuneti de aceasta suma inseamna ca achizitionarea unei locuinte este inaccesibila.

In final, in ciuda lipsei proprietatii si a unui anume grad de siguranta pe viitor, locuitul in chirie nu trebuie privit ca pe o varianta de compromis, ci mai degraba ca o oportunitate de economisire si de ragaz pentru implinirea financiara si de ce nu, personala.