Cladiri vechi de 20 de ani si standarde noi
In ultimii 20 de ani, piata imobiliara din Romania a cunoscut suisuri si coborasuri in functie de fluctuatiile economice si s-a repozitionat mereu in functie de context. In privinta constructiilor si a dezvoltarii unor noi complexuri de locuit, in perioada 1990-2012 s-au construit sub 1 milion de imobile noi la nivel national, adica 10% din totalul cladirilor locuibile in acest moment, conform Institutului National de Statistica, fapt ce acorda o majoritate covarsitoare cladirilor foarte vechi.
Astfel dintr-un total de 8,5 milioane de locuinte, apartamente si case, 90% au fost construite inainte de revolutie. Acestea nu corespund standardelor actuale impuse de normele europene, fiind construite din prefabricate din beton ce inregistreaza mari pierderi de energie. Programul national de reabilitare a acoperit o parte din aceste imobile, dar nu la nivelul dorit, astfel ca oferta actuala se pliaza in functie de disponiblitatea pietei.
„Cauza acestei lipse de initiativa pentru construirea de imobile noi a fost determinata de lipsa fondurilor publice care sa puna bazele unor asemenea proiecte, precum si de indisponibilitatea investitorilor privati, care ezita sa construiasca intr-un context instabil. Un alt motiv ar fi ca multi dintre cei care au dispus de un anumit buget, au preferat sa isi construiasca locuinte proprii, minimizand cererea pentru apartamente situate in complexuri noi” explica consilierul imobiliar PROHOUSE Adriana Chiriac.
In aceasta situatie, solutia este reprezentata de termoizolatie, care poate alinia blocurile gri standardelor europene de locuit, si care poate de asemenea sa reduca cheltuielile locatarilor cu pana la 50%. Asadar, pana la un viitor impuls economic, reabilitarea ne promite un trai mai confortabil.