Cum identificam un cartier bine cotat
Achizitionarea unui apartament este foarte mult influentata, pe langa pret, de locatia imobilului. Majoritatea cumparatorilor cauta sa se mute in zone bine cotate, aproape de punctele lor de interes si sunt dispusi sa amane investitia daca locatia nu corespunde asteptarilor.
In aceasta situatie, ne putem intreba: Cum putem identifica cu usurinta un asemenea cartier? Are ceva in plus cartierul Bistrita- Lac fata de cel din partea de nord a orasului? Se pot schimba acesta clasificari odata cu trecerea timpului?
In primul rand, reputatia buna a unui cartier se construieste in timp si se consolideaza de catre locuitori, dar si de autoritati. Investitia in spatiul verde, in parcuri amenajate, in locuri de parcare si mentinerea strazilor si a trotuarelor in stare buna contribuie in mod direct la calitatea vietii si implicit, la cresterea preturilor pentru apartamente. Bineinteles ca un pret ridicat al unei locuinte nu este intodeauna in concordanta cu zona respectiva, ci poate fi dat de numarul de imbunatatiri, de suprafata si de starea imobilului.
In majoritatea cazurilor insa, locatia are un cuvant important de spus si iata cateva dintre caracteristicile care ii stabilesc valoarea:
SPATIUL VERDE. O zona cu multa verdeata beneficiaza intotdeauna de plus valoare. Daca sunteti hotarati sa va mutati intr-o locuinta noua, este indicat sa va orientati catre astfel de zone, mai ales in cazul in care aveti copii mici. Nimanui nu-i place sa locuiasca in mijlocul unei mari de asfalt, iar fiecare petec de verde reprezinta o adeverata oaza de oxigen printre blocurile orasului.
MAGAZINE SI MIJLOACE DE TRANSPORT IN COMUN. Existenta magazinelor, farmaciilor, policlinicilor sau a spitalelor este un punct cheie ce stabileste calitatea zonei respective si influenteaza negresit decizia de cumparare. Pe langa acestea, cresterea fulminanta a preturilor pentru carburant a facut ca mijloacele de transport in comun sa fie mult mai apreciate ca in trecut, iar distantele pietonale spre principalele puncte de interes sa devina esentiale pentru oricine.
Sa nu uitam de locurile de parcare. Chiar daca uneori preferam sa circulam cu autobuzul sau cu taxi-ul, nu trebuie sa neglijam siguranta propriului autoturism. Asadar, este bine ca viitorul cartier in care ne vom muta sa beneficieze de parcari amenajate sau macar de suficient spatiu pentru parcarea masinii.
CALITATEA OAMENILOR. Degeaba ne mutam intr-un cartier central, cu multa verdeata si locuri de parcare, daca locatorii acelor imobile nu se ridica la nivelul asteptarilor. O vorba veche spune ca „Omul sfinteste locul”, iar in momentul in care vecinii nostri nu respecta spatiul verde, nu contribuie la imbunatatirea imobilului sau nu se mobilizeaza iarna pentru curatarea zapezii, reputatia zonei scade foarte mult.
Fiecare cumparator are nevoi si preferinte diferite. De aceea este dificil sa masuram foarte strict calitatea fiecarui cartier din oras.
Desi nu ne putem incadra aceste zone pe o scara de la 1 la 10, putem spune cu certitudine ca cele 3 aspecte prezentate mai sus sunt general valabile si ar trebui avute in vedere de fiecare cumparator. Orasul Bacau beneficiaza de numeroase zone bine cotate, mai ales ca in ultime vreme multe cartiere au capatat un plus de valoarea datorita extinderii zonei respective, cum este Stefan cel Mare, de exemplu.
De asemenea, nu trebuie pierdute din vedere noile ansambluri rezidentiale. Chiar daca unele dintre acestea sunt situate in zone mai indepartate de centrul orasului, multe dispun de spatiu verde amenajat, de liniste si de o calitate ridicata a finisajelor din interiorul apartamentelor.
In concluzie, atunci cand doriti sa aflati daca un cartier este bine cotat sau nu, raportati bugetul la specificul zonei si la calitatea apartamentului dorit pentru a obtine cel mai bun raport.