Cum sa nu te lasi doborat de dezavantajele cumpararii unei locuinte
Este evident ca achizitionarea unei locuinte implica numeroase avantaje, dar in cazul oricarei investitii semnificative si pe termen lung, plusurile aduse de o tranzactie imobiliara atrag si cateva minusuri. Acestea sunt in principal minime, dar numai atunci cand sunt gestionate cum trebuie, pentru a nu se transforma in adevarate probleme. Iata asadar care sunt cele mai des intalnite probleme cu care se confrunta noii proprietari:
1. Am facut cu adevarat cea mai buna investitie? In momentul in care tranzactia s-a finalizat, iar proprietarul se vede cu cheile noii locuinte, acesta incepe sa isi puna intrebari: Oare am accesat un credit prea mare care imi va limita deciziile? Trebuia sa aleg o locuinta mai putin spatioasa sau intr-o zona mai slab cotata? Voi putea recupera vreodata investitia? Acestea sunt doare cateva dintre intrebarile pe care noii proprietari si le adreseaza din dorinta de a se convinge de corectitudinea deciziei luate.
In primul rand, pentru a fi pe deplin convins de investitia facuta, trebuie stabilit scopul achizitionarii locuintei. Daca locuinta va insemna noua ta casa, atunci zona, etajul, anul de constructie a blocului, gradul de finisare sunt foarte importante, iar daca locuinta este destinata inchirierii, atunci zona si dotarile cantaresc cel mai mult la decizia de cumparare. De asemenea, in cazul unui credit bancar, cumparatorul trebuie sa priveasca pe termen lung pentru a nu se impovora nejustificat pe zeci de ani.
Inca un aspect fundamental care poate preveni probleme dupa achizitionarea apartamentului este dat de observarea locuintei. Gradul de izolare, calitatea finisajelor si modul in care a fost ingirijit apartamentul pot scuti proprietarul de viitoare regrete.
2. Costuri neprevazute. In momentul in care viitorul cumparator se hotaraste sa cumpere o noua locuinta, acesta are in vedere de multe ori numai pretul locuintei, fara a lua in considerare cheltuielile notariale, rata colaterala si cheltuielile presupuse de contractarea unui credit bancar si comisionul agentului imobiliar.
Asadar, inainte de a porni la drum cumparatorul trebuie sa stie exact care este suma datorata pentru a putea incheia tranzactia fara a se deragla financiar pe termen lung.
3. Stabilitatea financiara a familiei. Nu numai cheltuielile obligatorii pe care cumparatorul trebuie sa le suporta inainte de definitivarea vanzarii pot afecta bugetul familiei, dar si ratele bancare, asigurarea locuintei, renovarea si finisarea noii locuintei, in cazul in care aceasta nu este noua, precum si intretinerea si reparatiile ocazionale.
Asadar, dupa cum spuneam, dezavantajele achizionarii unei locuinte palesc in fata beneficiilor aduse, dar numai atunci cand cumparatorul are o viziune globala si realista asupra intregului proces. Sfatul nostru este sa nu va pripiti si apelati la un specialist care sa va poata consilia inainte de a lua o decizie definitva. Noi va sprijinim si va oferim asistenta de care aveti nevoie pentru a va bucura cu adevarat de noua casa.