Cum sa stabilesti valoarea reala a locuintei tale

Publicat la 18.07.2013 / Trimite unui prieten / Printeaza / Share

De multe ori, stabilirea valorii adevarate a locuintei tale poate fi un proces extrem de dificil, datorita atasamentului emotional si a subiectivitatii si poate ingreuna procesul de vanzare. De aceea este indicat ca proprietarul sa analizeze obiectiv locuinta si sa nu se grabeasca sa investeasca in renovari, care in multe situatii nu contribuie semnificativ la cresterea valorii apartamentului.

162

Multi cumparatori doresc sa amenajeze apartamentul cumparat dupa bunul placul si nu se orienteaza catre locuinte renovate masiv. Asadar, factori precum suprafata apartamentului si dotarile de baza precum geamuri termopan, centrala termica, gresie, faianta, parchet sunt cerintele principale care influenteaza pretul de vanzare. De asemenea, daca apartamentul beneficiaza de izolatie, este situat pe mijlocul blocului si la un etaj intermediar se reflecta puternic in decizia de cumparare.

Exista cateva standarde, care daca sunt respectate, garanteaza o valoare sporita a locuintei. Asadar starea tehnica buna sau satisfactoare si finisajele de calitate au un rol important in vanzarea locuintei. Pe de alta parte, lipsa finisajelor, a instalatiilor si o stare tehnica proasta diminueaza valoarea si implicit pretul de vanzare.

Existenta anexelor in proprietate sunt foarte importante si contribuie pozitiv in cazul unei vanzari. Garajul si boxa contribuie la fel de mult ca finisajele superioare si maresc valoarea locuintei.

Atunci cand doriti sa stabiliti o valoare justa pentru apartament, este indicat sa consultati grila notarilor dar sa si tineti cont de imbunatatirile aduse locuintei. Grila stabilita de notari este un punct necesar deoarece stabileste un pret standard bazat pe o calitate medie a apartamentului, pe care orice proprietar o poate avea drept reper in evaluare.

Atunci cand doriti sa vindeti o locuinta, cel mai important este sa va impuneti o viziune obiectiva si sa tineti cont de factorii principalii mai degraba decat de calitatea spoturilor sau de culoarea parchetului, deoarece majoritatea cumparatorilor doresc un apartament cu o infrastructura si o pozitie bune, pe care sa il amenajeze personalizat.

Asadar, inainte de a stabili un pret final de vanzare, incercati sa valorificati cat mai mult spatiul si sa compensati unele lipsuri cu diverse calitati.