Cum sa te feresti de escrocheriile imobiliare
Atunci cand te hotarasti sa cumperi un apartament, atentia si gradul de informare trebuie sa fie la cote maxime pentru a te bucura de o tranzactie de succes. In cazul in care cel mai mic detaliu reuseste sa iti scape, poti deveni usor tinta unei escrocherii imobiliare bine puse la punct. De cele mai multe ori, o tranzactie fara intermediari este cea mai susceptibila unei fraude deoarece cumparatorul necunoscator poate pierde din vedere un document necesar, sau in cazuri grave tranzactia se poate incheia cu bani falsi.
Inainte de achizitionarea unei locuinte, cumparatorul trebuie sa verifice in detaliu starea instalatiilor electrica si de apa, zidaria, tamplaria sau centrala termica. De asemenea, consultarea Cartii tehnice si a Cartii funciare este obligatorie pentru a vedea daca locuinta este in regula din punct de vedere juridic si daca dotarile de apartament sau garsoniera nu au probleme.
Tot in cadrul locuintei, viitorul proprietar trebuie sa verifice cadastrul si sa vada daca parchetul, gresia si faianta au fost montate cum trebuie, precum si tabloul electric, prizele si intrerupatoarele. In privinta instalatiei electrice, trebuie sa existe dosarul instalatiei electrice, dar si cel al instalatiei de gaz pentru verificarea circuitelor. Daca apartamentul este dotat cu aer conditionat si centrala termica, acestea trebuie supuse unor probe functionale, la fel si scurgarea din balcon pentru a evita viitoare inundatii.
Un moment important al unei asemeni tranzactii imobiliare este antecontractul. Atunci cand cumparatorul il semneaza, trebuie sa verifice data dotarile din apartament sunt aceleasi mentionate in antecontract, iar daca sunt semnalate anumite nereguli, acesta are dreptul de a apela la un expert tehnic evaluator potrivit legislatiei in vigoare.
Foarte multe inselatorii imobiliare au loc tocmai in momentul semnarii antecontractului pentru ca in multe situatii, escrocii imobiliari „uita” sa atentioneze cumparatorul ca mai multe antecontracte au fost facute in trecut si ca acestea nu au fost trecute in cartea funciara. Astfel, urmeaza un lung proces cu ceilalti cumparatori si cu proprietarul pentru dreptul de proprietate. Uneori actiunea in justitie nu poate fi evitata iar acest lucru presupune cheltuieli in plus si mult stres. Orice tranzactie neintermediata se poate solda cu asemenea probleme, iar pentru a va putea feri pe cat cu putinta, iata cele mai comune cazuri ce impiedica incheierea unei tranzactii:
- impartirea bunurilor sub partaj benevol si nu judiciar;
- achizitie facuta fara acordul sotului sau al sotiei;
- neintelegeri in privinta proprietatii a cote-partilor;
- tranzactii imobiliare facute prin procura.