Cum sa valorifici un spatiu mic
Fie ca locuiti intr-un apartament de dimensiuni reduse sau doriti sa mariti spatiul intr-o singura camera, exista cateva trucuri pe care le puteti aplica pentru a valorifica fiecare centimentru.
In primul rand, culoarea da tonul in cazul unui spatiu redus si de aceea trebuie aleasa in tonuri cat mai deschise. Nuantele constrastante si agresive precum portocaliu strident ori siclam sau cele inchise reduc semnificativ spatiul, pe cand albastru deschis, alb sau crem sunt perfecte pentru crearea impresiei de deschidere, fiind in acelasi timp si odihnitoare. De asemenea, daca preferati tapetul, alegeti un model cu linii verticale pentru a da iluzia unui spatiu mai inalt.
Lumina este un alt factor esential in conturarea unei imagini relaxante intr-un spatiu mic. La fel cum tonurile inchise ale peretilor sau ale mobilei micsoreaza, lipsa luminii produce aceeasi senzatie de claustrare. Astfel, in cazul in care incaperea respectiva nu beneficiaza de ferestre mari, optati pentru mai multe surse de lumina-spoturile, lampile decorative sau veiozele au un impact deosebit iar pe langa natura lor functionala, adauga un plus de eleganta decorului.
In completarea surselor de iluminat, oglinzile sunt o alta alegere inspirata. Acestea, amplasate in locuri mai intunecate pot reflecta eficient lumina provenita de la fereastra sau de la o veioza, avand totodata si un efect placut. Asadar, chiar si o mica oglinda pozitionata pe noptiera sau pe un raft va avea o influenta pozitiva atat estetic cat si functional.
Acum ca am stabilit care ar trebui sa fie culoarea predominanta intr-un spatiu redus, vom trece la detalii legate de dispunerea si aspectul mobilei. In primul rand, o camera mica, o garsoniera sau un apartament stramt nu trebuie incarcate inutil cu mobila sau obiecte decorative. Asadar, un pat dublu foarte mare poate fi inlocuit cu unul de dimensiuni mai reduse iar clasicul dulap are de asemenea variante alternative care sa nu stirbeasca din spatiu atat de mult.
Mobila, covorul sau pardoseala pot fi alese de asemenea in nuante deschise pentru luminozitate si armonie cromatica iar obiectele decorative pot fi limitate la un singur tablou mare, mult mai eficient decat mai multe mai mici. Desigur, daca va plac obiectele decorative nu trebuie sa renuntati complet la ele ci trebuie doar sa le aranjati astfel incat sa pastrati un echilibru. De exemplu, in loc de a-l lasa la intrarea in camere, un cos cu flori poate fi pozitionat in coltul incaperii pentru a da impresia de perspectiva si impicit, de spatiu.
Fiecare locuinta trebuie sa reflecte propria personalitate. De aceea, sfaturile de mai sus nu sunt litera de lege ci doresc doar a contura mai bine modul in care un spatiu mic nu trebuie sa reprezinta o problema ci dimpotriva, un loc relaxant si decorat cu gust pentru ca in fond, nicaieri nu e mai bine ca acasa.