Esti chirias? Iata ce trebuie sa stii
Atunci cand locuim in chirie, gestionarea eficienta a relatiei cu proprietarul este esentiala pentru o colaborare de lunga durata si pentru impiedicarea oricarei forme de abuz. Asadar, iata cateva lucruri pe care trebuie sa le stiti inainte de a inchiria o locuinta:
– Contractul de inchiriere- de nelipsit. Cele mai multe probleme care izvorasc in cazul unei inchirieri sunt determinate de lipsa contractului de inchiriere. Atat proprietarul cat si chiriasul au o suita de drepturi si obligatii care trebuie respectate pentru o buna cooperare, iar acestea pot fi garantate doar prin contract. De asemenea, clauzele din contract pot fi adaptate in functie de specificul fiecarei situatii de inchiriere. Astfel, data platii chiriei, a platii utilitatilor, responsabilitatea reparatiilor in functie de cauza lor s.a.m.d pot fi stabilite cu usurinta de la inceput.
– Starea locuintei. Proprietarul are obligatia, conform legii, de a preda apartamentul intr-o stare corespunzatoare utilizarii sale. Asadar, chiriasul trebuie sa observe eventualele probleme inainte de semna procesul verbal de predare-primire si de semnala orice neregula proprietarului. Chiriasul la randul sau are obligatia de a mentine apartamentul intr-o stare corespunzatoare si sa repare orice stricaciune, care nu a fost provocata de uzul firesc al lucrurilor sau de o cauza externa.
Acesta trebuie sa predea apartamentul exact in starea in care l-a primit si este singurul raspunzator pentru eventualele daune, iar in cazul refuzului de a le repara, proprietarul are dreptul de a retine garantia achitata de chirias la inceput.
– Vizite neanuntate ale proprietarului nu trebuie acceptate. Dupa cum spuneam, contractul de inchiriere este calea cea mai sigura de a elimina posibile conflicte. Asadar, acolo poate fi stipulat, data la care proprietarul vine sa ridice chiria, sau daca este cazul de vizite de control. Chiriasul are dreptul, conform legii, la „linistita si utila folosinta” a imobilului pe toata perioada inchirierii. De aceea, orice vizita neanuntata a proprietarului sau in lipsa chiriasului nu trebuie acceptata.
Chiriasul trebuie sa permita insa vizionarea apartamentului de catre ale persoane posibil interesate, daca va fi cazul.
– Evacuarea rapida a apartamentului nu este legala. Rezilierea contractului de inchiriere poate fi facuta unilateral, dar numai cu notificarea in prealabil a celeilalte parti. Asadar, proprietarul nu poate evacua chiriasul in lipsa unui anunt anterior. In cazul contractelor incheiate pe perioada determinata dau nedeterminata, se stipuleaza un preaviz de minim 60 de zile, daca perioade de plata a chiriei este de o luna sau mai mult, sau de 15 zile, daca s-a achitat pentru un interval mai scurt de o luna.
Temeiul legal este esential in cazul oricarei cooperari. De aceea, noi ne sfatuim clientii sa studieze cu atentie contractul de inchiriere si sa discute deschis cu proprietarul.