Esti chirias? Nu uita de drepturile si de obligatiile tale

Publicat la 31.10.2013 / Trimite unui prieten / Printeaza / Share

Am intalnit adesea cazuri in care anumite conflicte determinate de lipsa contractului de inchiriere sau a unor clauze explicite au deteriorat semnificativ relatia proprietar- chirias si au generat incetarea oricarei forme de colaborare. Aceste situatii insa, pot fi foarte usor evitate prin respectarea unui numar de drepturi si obligatii ale chiriasului, reglementate de Codul Civil. Astfel, prin semnarea unui contract de inchiriere situatii neplacute precum evacuari neanuntate, defectiuni nereparate si neachitate si multe ale abuzuri atat din partea proprietarilor cat si din partea chiriasilor pot fi date uitarii.

DSC05212

Asadar, iata ce drepturi reglementate prin contract ar trebui si aiba orice chirias:

– Ai dreptul sa locuiesti in conditii decente si sa beneficiezi de standarde minime de cazare;

– Ai dreptul la folosinta linistita si utila a locuintei, iar proprietarul este obligat sa asigure aceste conditii pe toata durata perioadei de inchiriere.

– Reparatiile din locuinta sunt responsabilitatea proprietarului, iar tu, in calitate de chirias, ai dreptul sa stabilesti impreuna cu acesta o zi pentru inspectii si remedieri.

– Proprietarul trebuie sa se asigure ca locuinta nu are vicii care ar putea afecta chiriasul pe durata sederii. Daca acestea totusi impiedica desfasurarea normala a vietii, proprietarul este obligat sa le remedieze cat de repede posibil, iar daca acestea se dovedesc a fi periculoase si ar fi impiedicat inchirierea locuintei de la bun inceput, in situatia in care viitorul chirias le-ar fi cunoscut, este posibila rezilierea contractului in conditiile legii.

– Ai dreptul sa fii anuntat din timp cu privire la parasirea locuintei, atat in situatia unui contract pe perioada determinata cat si a unuia pe perioada nedeterminata. In cazul in care platesti chiria lunar, ai dreptul la un preaviz de 60 de zile, iar daca durata este mai mica, perioada se restrange la 15 zile.

Faptul ca beneficiezi de anumite drepturi atunci cand locuiesti in chirie, nu te scuteste de obligatii. Astfel, iata si indatoririle menite sa stabileasca o relatie de cooperare corecta si de lunga durata intre proprietar si chirias.

– Ai obligatia de a plati chiria la data stabilita prin contract si in cuantumul specificat.

– Nu trebuie sa aduci niciun prejudiciu bunului, sa eviti producerea de daune si sa te ocupi de reparatii determinate de folosinta obisnuita a bunului.

– Cheltuielile adiacente precum lumina, intretinere, cablu sau internet sunt datoria ta, cu exceptia in care in contract este semnalat altfel.

– Trebuie sa permiti acces proprietarului periodic in locuinta precum si celor care doresc sa inchirieze proprietatea pe viitor, fara ca aceste vizite sa iti perturbe activitatea obisnuita.

– In momentul incheierii contractului, esti obligat sa predai locuinta exact in starea in care ai primit-o, cu exceptia bunurilor care s-au deterioriorat din cauza vechimii si a uzului firesc.

Asadar, pe viitor puteti inchiria orice locuinta fara emotii atat timp cat sunteti sprijiniti si indreptatiti printr-un contract de inchiriere valabil.