Importanta culorilor in amenajarea spatiului

Publicat la 04.02.2013 / Trimite unui prieten / Printeaza / Share

Atunci cand alegi culorile pentru amenajarea spatiului intr-o locuinta, nicio nuanta nu trebuie aleasa la intamplare deoarece imbinarea inestetica a acestora, pe langa aspectul haotic si neinspirat, pot influenta dispozitia sau chiar starea de spirit a locuitorilor din casa sau apartament. Desigur, acest lucru nu inseamna ca alegerea unor culori indraznete sau imbinarea unor tente contrastante trebuie evitate pe cat cu putinta ci dimpotriva, alegera culorilor in functie de personalitate poate fi o modalitate ideala de exprimare si de creare a unui spatiu confortabil si personalizat.

imobiliare bacau

Primul pas in alegerea culorilor intr-o locuinta incepe cu selectarea mobilei. Daca nu stiti exact ce culoare v-ar placea, daca doriti unitate cromatica in locuinta sau vreti ca fiecare camera sa fie diferita, pur si simplu deschideti dulapul si observati ce culori preferati pentru imbracaminte. Nuanta dominanta este, de cele mai multe ori, cea care va caracterizeaza iar alegerea ei pentru casa nu are cum sa dea gres. In functie de aceasta si de specificul pieselor de mobilier din fiecare camera, se poate trece la nuanta potrivita pentru covoare sau carpete si in final pentru pereti.

Totalitatea culorilor dintr-o incapere sunt menite sa creeze un tot unitar, in care tonurile fac muzica. Asadar, urmarea unui aspect cat mai natural in care paleta cromatica urmeaza o panta descendenta, incepand cu o culoare inchisa pentru podea, nuante medii in mijloc si terminandu-se cu o culoare deschisa pentru tavan, ofera echilibru si compun un mediu relaxant.

O regula in alegerea culorilor recomandata de designeri se numeste 60-30-10 si are in vedere proportiile nuantelor dintr-o incapere. Asadar, culoarea dominanta ar trebui sa cuprinda 60% din camera, 30% culoarea complementara, care o completeaza pe cea dintai si 10% nota de contrast, ce confera vitalitate spatiului. De asemenea, o camera poate fi zugravita si amenajata intr-o singura culoare de baza si variatii ale acesteia. De exemplu, daca va place foarte mult albastrul, puteti opta pentru bleumarin sau chiar indigo pentru podele, albastru deschis pentru mobila si bleu spre alb pentru pereti. Atentie insa, optiunea pentru un aspect monocramatic nu este tocmai usoara deoarece se poate incarca excesiv aspectul camerei respective.

Nu in ultimul rand, nu decorati apartamentul sau casa numai dupa sfaturi ci tineti cont de propriile preferinte. Chiar daca sunteti adeptul culorilor tipatoare si indraznete, incarcati sa gasiti un echilibrul cromatic si sa va jucati cu imaginatia pentru ca spatiul in care locuiti este extensia propriei persoane si personalitati, ce nu trebuie oprimata.