Inchirierea- cerinte si profilul chiriasului

Publicat la 11.07.2013 / Trimite unui prieten / Printeaza / Share

Atunci cand detii o a doua locuinta si ai posibilitatea sa o inchiriezi, pe langa avantajul financiar, trebuie sa fii constient de anumite responsabilitati presupuse de acest proces.

In primul rand, bonusul pecuniar este strict legat de satisfactia deplina a chiriasului, dar si de relatia pe care o stabilesti cu acesta. Astfel, cu cat relatia este bazata pe incredere, cu atat va veti bucura de o colaborare sigura, pe termen lung.

P2090331

Daca te gandesti sa cumperi un apartament pentru a-l inchiria pe viitor, zona este primul factor care trebuie luat in considerare, deoarece aici intervine profilul chiriasului, precum si cerintele tale ca proprietar. Asadar poti fi sigur ca studentii vor prefera sa locuiasca in zone cat mai centrale, aproape de mijloacele de transport in comun, dar si de cafenele si baruri. Familiile pe de alta parte, se orienteaza adesea catre zone linistite, cu acces rapid la transport, magazine, parcuri, gradinite sau scoli.

Asadar, inainte de a cumpara un apartament, gandeste-te la chiriasii pe care ti i-ai dori, iar daca ai deja o locuinta in proprietate, incearca sa alegi chiriasii in functie de amplasarea acesteia.

Un al doilea factor foarte important este apartamentul in sine si dotarile acestuia. Dispunerea mobilei, daca apartamentul este decomandat sau semidecomandat si electrocasnicele disponibile influenteaza decizia unui viitor chirias in functie de nevoile si de asteptarile acestuia. Toate acestea trebuie sa se reflecte intr-un pret just care sa atraga chiriasul.

De asemenea, este recomandat ca proprietarul sa aiba o atitudine deschisa fata de chiriasi si sa tina cont de cerintele acestora, pe cat posibil bineinteles. De exemplu, in cazul unui cuplu tanar sau al studentilor, accesul la internet este mult mai important decat cablul TV sau telefonul, iar in cazul unei familii, un apartament decomandat clasic este de multe ori preferat in locul unei amenajari de tip open space. Electrocasnicele, indiferent de tipul chiriasului, trebuie sa se ridice la standardele de locuire actuale si trebuie, dupa cum spuneam, sa se reflecte corect in pret.

In final, pretul este cel care influenteaza radical o decizie, mai ales in contextul economic actual, iar acesta trebuie stabilit in functie de pozitia locuintei, de dotari, dar si de disponibilitatea financiara a chiriasului pentru a putea initia si mentine o relatie pe termen lung.

Astfel, daca planuiesti sa inchiriezi un apartament, alege chiriasii cu grija si cel mai important, fixeaza-ti asteptari realiste.