Lemn, de beton sau metalica? Cum sa alegem structura casei?

Publicat la 16.10.2014 / Trimite unui prieten / Printeaza / Share

Atunci cand ne-am hotarat sa construim o casa, componenta rationala trebuie sa primeze in fata celei emotionale pentru a putea ridica o constructie durabila si cel mai important, adaptata adevaratelor noastre nevoi. Am intalnit de multe ori situatii in care proprietari entuziasmati au evaluat gresit functionalitatea casei si s-au trezit cu o locuinta mult prea spatioasa si, in consecinta, nevandabila in caz de nevoie.

Daca dorim sa ne mutam la curte, principalul factor de decizie ar trebui sa fie determinat de imbunatatirea stilului de viata multumita aerului curat, al gradinii si al plantelor si nu neaparat de existenta mai multor pereti. Asadar, dupa cum spuneam, evaluarea nevoilor reale ale familiei este primordiala inainte de initierea procesului de constructie. Astfel, stabilirea planului casei, a anexelor si a structurii trebuie facuta cu grija pentru a va bucura de ceea ce aveti nevoie si nu de o proprietate inutila si greu de intretinut.

Structura de rezistenta a casei este poate cea mai importanta componenta atunci cand ne hotaram sa construim o casa, deoarece in functie de aceasta ne putem organiza bugetul, putem concepe dimensiunea si compartimentarea locuintei. Asadar, in continuare va vom prezenta specificatiile fiecarui tip de material:

DSC08629

Structura de lemn. Casele pe structura de lemn au devenit din ce in ce mai populare in ultima perioada datorita noului trend pozitiv de constructii ecoologice. Nu fara temei, acest material de constructie este foarte apreciat pentru rezistenta sa la cutremure si pentru costurile reduse. Astfel, lemnul este elastic si poate reduce costurile cu pana la 40% in etapa la rosu fata de celelalte materiale. De asemenea, timpul de executie se reduce semnificativ, iar costurile intretinerii se micsoreaza si ele, lemnul fiind un foarte bun izolant termic. Acesta in comparatie cu alte materiale, „respira”, elimanad astfel mult mai usor acumularea de vapori.

Dezavantajele unei constructii pe structura de lemn sunt date de imposibilitatea unui regim de inaltime mai inalt, de proasta izolatie fonica si de necesitatea unor lucrari periodice de intretinere.

Structura de beton si pereti de caramida. Aceasta varianta este poate cea mai populara printre constructorii de case deoarece inspira trainicie si siguranta. Betonul si caramida au o durata mare de viata, suporta extinderi si un acoperis de orice greutate. De asemenea, acest tip de case permit o gama variata de finisaje, iar lucrarile de intretinere pe termen lung nu trebuie facute foarte des si nu sunt foarte costisitoare.

Dezavantajul alegerii acestei structuri este dat de costul ridicat si de durata mai mare de finalizare. De asemenea, incalzirea unei asemenea locuinte este mai costisitoare, un factor de avut in vedere pentru costurile pe termen lung.

DSC06644

Structura metalica. Acest material nu este inca foarte popular pe piata romaneasca si detine avantajul ca permite finalizarea foarte rapida a locuintei, chiar si in cateva saptamani. Cu toate acestea, eventuale recompartimentari viitoare sunt foarte limitate.

Alegerea structurii de rezistenta este influentata de in primul rand de buget, dar si de locatia locuintei. Astfel, o casa de lemn, fie de vacanta sau permanenta este potrivita pentru zonele montane, mai indepartate de centrele urbane, pe cand o casa din beton este potrivita suburbiilor. De asemenea, pe langa structura de rezistenta, costurile adiacente precum: instalatiile electrice, sanitare si termice si finisajele interioare si exterioare trebuie incadrate in buget.

In final, reintaresc ideea functionalitatii care este cea mai importanta decizie. Astfel, alegerea unui proiect care sa satisfaca nevoile familiei este mult mai importanta decat impresionarea musafirilor sau a vecinilor.