Mai putine constructii la inceput de 2013

Publicat la 18.03.2013 / Trimite unui prieten / Printeaza / Share

Inceputul anului a fost marcat de o activitate mai lenta a sectorului constructiilor, conform datelor furnizate de Insititutul National de Statistica (INS). In ianuarie, numarul total de autorizatii de construire eliberate a fost de 1694, cu 2,2% mai putin fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar mai mult de jumatate din acestea, anume 64% au fost eliberate pentru zona rurala.

Vila de vanzare Bacau

In functie de regiuni, in Nord-Estul tarii s-a semnalat cea mai mai pronuntata scadere cu 72 de autorizatii in minus, in timp ce cele mai multe proiecte aprobate au fost identificate in Bucuresti- Ilfov cu o crestere de 28 de autorizatii. In comparatie cu celelalte regiuni,  Moldova se incadreaza in zonele ce au debutat timid in sectorul constructiilor cu 33 de autorizatii in minus.

Scaderea generala a constructiilor la inceput de an urmeaza trendul impus in 2012, cand numarul de locuinte noi a inregistrat de asemeni o scadere totala de 4,4%, revigorata pe ultima suta de metri, in lunile finale ale anului cu o crestere care a echilibrat balanta .

In ciuda acestui inceput lent, specialistii INS au preconizat o crestere a sectorului constructiilor de aproximativ 10%, dar si o crestere usoara a preturilor lucrarilor. Astfel, ramane de vazut in urmatoarele luni pulsul adevarat al acestui sector si daca va fi cazul unei eventuale reveniri.

Sursa datelor: www.insse.ro