Nu neglija posibile vicii ascunse cand achizitionezi un apartament

Publicat la 20.09.2013 / Trimite unui prieten / Printeaza / Share

Achizitionarea unui apartament impune vigilenta ridicata din partea cumparatorului, precum si stabilirea unor clauze clare in contractul de vanzare-cumparare.

Inainte de semnarea vreunui act, acesta trebuie sa verifice seriozitatea dezvoltatorului, activitatile sale economice din trecut precum si alte proiecte similare. In lipsa unei documentari temeinice, surprize neplacute rezultate din calitatea scazuta a materialelor de constructie sau a finisajelor interioare pot transforma ceea ce parea casa de vis intr-un cosmar prelungit.

20130117_164639

De cele mai multe ori, o locuinta noua este achizitionata in baza unui credit ipotecar sau prin programul „Prima Casa” ceea ce presupune obligatii de plata pe termen lung. Astfel apartamentul trebuie sa implineasca toate criteriile promise si sa nu presupuna costuri ascunse. In consecinta, de la prima discutie cu dezvoltatorul, cumparatorul trebuie sa se informeze clar asupra costurilor pentru locul de parcare, de paza si cele de utilizare a liftului sau a spatiului de joaca, daca este cazul.

Orice astfel de discutie impune transparenta, iar informarea detaliata nu poate sa aduca decat beneficii pentru ambele parti. Mai mult, este de bine de stiut ca fiecare bloc nou construit beneficiaza de o carte tehnica, unde sunt trecute absolut toate materialele de constructie folosite la ridicarea cladirii.

Pe langa detaliile obtinute de la dezvoltator vizavi de confortul oferit de locuinta, cumparatorul are obligatia de a face propria sa analiza in functie de nevoile personale. Astfel, acesta nu trebuie absorbit de fascinatia unei locuinte noi, ci trebuie sa priveasca obiectiv pentru a putea lua decizia corecta.

In acest sens, accesul la mijloacele de transport in comun, apropierea de gradinite, crese, scoli si de parcuri sunt esentiale atunci cand se are in vedere locuirea pe termen lung. De asemenea, pozitia blocului, existenta magazinelor si distanta fata de punctele de interes sunt criterii esentiale ce  pot influenta semnificativ viata in locuinta si zona respective.

Achizitionarea unui apartament reprezinta una dintre cele mai importante decizii din viata. De aceea fiecare detaliu constribuie la confortul personal si al familie si implicit la fericirea acesteia.