Programul Prima Casa a incurajat vanzarile in 2014

Publicat la 13.11.2014 / Trimite unui prieten / Printeaza / Share

Spre deosebire de anul precedent, in 2014 am fost martorii unei revigorari pe piata imobiliara, sustinuta in parte de programul Prima Casa. Bancile s-au adaptat realitatii economice si inlesnesc conditiile de acordare a creditului. Astfel, preturile pentru imobile au scazut, devenind atractive si pentru cumparatori cu bugete medii sau chiar mici. In acest context, numarul de tranzactii a crescut, distantandu-se semnificativ de statisticile din 2013.

Conform ANCPI*, in primele noua luni ale acestui an au fost inregistrate la nivel national 600.000 de tranzactii imobiliare, cu 16.430 mai multe fata de anul precedent. Cele mai multe trazactii finalizate au fost semnalate in Bucuresti si Ilfov, acestea fiind urmate de judetul Timis. De asemenea, numarul de locuinte finalizate date in folosinta in al doilea trimestru din 2014 este cu 135 mai mare fata de acceasi perioada a anului trecut.

IMG_7544

In privinta numarului de operatiuni de cadastru si de carte funciara, judetul Bacau se situeaza la mijlocul clasamentului, cu un numar total de 93.543 de operatiuni pentru perioada ianuarie-septembrie 2014, cu 23.631 mai mult fata de 2013. Se observa astfel si la nivelul judetului nostru, o diferenta pozitiva semnificativa, care indica un reviriment pe piata imobiliara.

Aceste statistici sunt influentate intr-o masura notabila de creditul Prima Casa, dar si de alte tipuri de credite imobiliare. In perioada ianuarie-octombrie, bancile au acordat 20.500 de credite, insumand de la inceputul anului 735 milioane de euro.

Data fiind accesibilitatea mai crescuta a imprumuturilor imobiliare si dezghetarea pietei, dezvoltatorii imobiliari se straduiesc sa dezvolte proiecte vandabile, care sa intruneasca cerintele cumparatorilor si sa se plieze pe buget. In acest sens, conform INS**, in primele 10 luni ale anului 2014, vanzarile de locuinte noi au crescut la nivel national cu 5%, ceea ce confirma inca o data suportul oferit de creditare.

Indiferent daca dispuneti de bani cash sau sunteti interesat de un credit, noi va stam la dispozitie cu servicii complete si profesioniste pentru a va indruma catre proprietatea potrivita.

*ANCPI- Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara

**INS- Institutul National de Statistica