Proiectul Wikihouse sau cum sa iti construiesti casa singur

Publicat la 06.11.2014 / Trimite unui prieten / Printeaza / Share

Internetul este bombardat in ultima perioada de multe proiecte care ne invata cum sa confectionam diverse obiecte singuri, fara ajutor specializat. Desi practice, aceste solutii au castigat statutul de hobby, fiind vazute ca alternative distractive si nu ca variante esentiale, de neinlocuit. Iata insa, ca proiecte mult mai ample, precum construirea unei case pe cont propriu tind sa contrazica acest aparent statut si suscita interesul.

Proiectul Wikihouse si-a propus sa ne invete cum sa ne construim propria casa pe baza unui plan de casa inteligenta, descarcabil de pe internet. Acest proiect ofera libertatea constructorului sa ridice peretii casei si sa puna totul la punct, de la instalatie la sistemul de iluminat. Aceste tipuri de case sunt ridicate din prefabricate si se asambleaza conform unor instructiuni specifice. Daca ati cumparat vreodata vreun produs de la IKEA si l-ati asamblat acasa, atunci puteti intui procedeul de constructie, care, desi mai complicat, este asemanator.

pai nu am ce

Procedeul de alegere a casei este destul de simplu. Cumparatorul alege planul casei, iar apoi il trimite spre productie pentru a primi prefabricatele. Acesta are liberatatea de a folosi materiale diferite sau poate adauga sau inlatura module, in functie de preferinte. Astfel, proiectul nu este standard, ci poate fi personalizat cu usurinta.

Instalatia electrica este trasa in spatele panourilor, astfel nici un fir nu este vizibil. In acest fel, proprietarul nu are nevoie de cunostinte electrice si trebuie doar sa mute firul unde are nevoie. Sistemul este complet, tocmai pentru a facilita accesul proprietarul si pentru a oferi siguranta.

Incalzirea casei se face cu un sistem inovativ compus din componente, imprimate cu o imprimanta 3D si cutii goale de bare, care recircula aerul cald. Pe viitor, dezvoltatorii proiectului se gandesc la crearea unui server domestic, de tip cloud, care sa incalzeasca casa cu energia pe care o produce.

Nu putem spune ca ne vom ingramadi sa ne construim singuri acest tip de casa, dar trebuie sa recunoastem ca acest proiect reprezinta un pas inainte pentru tehnologie si pentru structura rezidentiala din viitor. De asemenea, proiecte de acest gen pot fi foarte utile in locatiile defavorizate sau in urma unor cataclisme.

Daca v-am trezit interesul, puteti gasi mai multe detalii pe site-ul proiectului: www. wikihouse.cc .