Schimbarile programului „Prima Casa” in 2013

Publicat la 15.08.2013 / Trimite unui prieten / Printeaza / Share

In acest an, creditele „Prima Casa” se vor acorda doar in lei, spre deosebire de anii anteriori. Avantajul principal al acestei schimbari consta in eliminarea riscului valutar, iar dezavantajul in costul mai mare al finantarii, dar si in faptul ca toti cei care contracteaza un asemenea credit vor fi obligati la conversie valutara.

DSC05474

In aceste conditii, este de asteptat ca bancile sa inlesneasca conditiile de creditare, deoarece multi nu se vor mai putea incadra pentru obtinerea creditului, mai ales ca si rata se va mari cu procente considerabile.

In privinta locuintelor ANL, Guvernul a suplimentat plafonul garantiilor cu 200 de milioane de lei, pe langa plafonul suplimentar de 1 miliard de lei acordat pentru 2013.

Majorarea plafonului de garantare a avut loc pe 30 iulie, prin hotarare de Guvern, iar creditele urmeaza a fi acordate si platite exclusiv in monede nationala. Cu alte cuvinte, s-a dat liber la program, iar toti cei care dispun de avans minim, de sub 15% si pot sustine o rata cu aproximativ 30% mai mare fata de cea din anii trecuti, pot consulta bancile participante cu privire la conditiile acestora.

In conditiile in care 97% din creditele „Prima Casa” acordate pana acum au fost in Euro, ramane de vazut daca programul se va bucura de aceeasi popularitate si in acest an.